Admiral Markets

Saudijska Arabija želi uništiti proizvodnju nafte u drugim zemljama!

Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2015. u 12:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovitom sastanku predstavnika zemalja članica OPEC-a, odlučeno je da neće biti smanjivanja proizvodne kvote od 31,5 milijuna barela dnevno koliko OPEC trenutno proizvodi.

Nakon objave vijesti cijena nafte je naglo pala dodatnih 4% te se sada nalazi vrlo blizu najniže razine u posljednjih 7 godina.

U trenutnu pisanja analize na platformama Admiral Marketsa cijena WTI nafte iznosi 40,42$ po barelu, a cijena BRENT nafte 43,03$ po barelu.

Razlog inzistiranja OPEC-a na visokim proizvodnim kvotama u situaciji u kojoj je globalna proizvodnja nafte rekordno visoka je jednostavan. Saudijska Arabija – najutjecajnija članica OPEC-a, koja od svih zemalja na svijetu ima najniži trošak proizvodnje nafte, želi dodatnim rušenjem cijene uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala svoj udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji te značajan utjecaj na cijenu nafte koji dolazi sa visokim udjelom.

Druge arapske zemlje koje su članice OPEC-a za sada podržavaju ovakvu politiku Saudijske Arabije, no npr. Iran i Venezuela nisu zadovoljni odlukom koja će vrlo vjerojatno dovesti do dodatnog pada cijena. Predstavnik Venezuele koja je zahtijevala smanjenje proizvodnje od 5%, nakon sastanka je otvoreno izjavio da je trenutna situacija ''katastrofalna''.

No Saudijski plan za sada djelomično funkcionira. Proizvodnja nafte u SAD-u od svibnja postupno opada, a broj aktivnih bušotina je u godinu dana pao sa 1030 na 545.

Kopirati
Drag cursor here to close