Stručna diskusija

Sattler u Mostaru: Uskoro počinje isplata paketa energetske podrške

''Ono što smo pripremili jeste paket energetske podrške u iznosu od 70 milijuna eura. 50 milijuna će biti dostupno odmah za pomoć najugroženijim, tako da će krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg početi isplata'', rekao je Johann Sattler.
Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2023. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O energiji i energetskoj efikasnosti razgovaralo se danas u Intera TP u Mostaru.

Stručnoj diskusiji nazočio je i šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

''To je jedna velika tema koja dominira u EU ali i u cijelom svijetu, dakle EU želi prevazići korištenje uglja i karbon dioksidnih goriva do 2050 godine, a BiH kao zemlja koja pretenduju članstvu u EU treba da se pridruži tome'', rekao je Sattler na stručnoj diskusiji pod nazivom ''Mjere, koraci i podsticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava''.

Dobra vijest je da je EU spremna pomoći, posebice državama koje su EU bliske, kao što je BiH.

Foto: Bljesak.info / Stručna diskusija ''Mjere, koraci i podsticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava''

''Ono što smo pripremili jeste paket energetske podrške u iznosu od 70 milijuna eura. 50 milijuna će biti dostupno odmah za pomoć najugroženijim, tako da će krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg početi isplata.

Preostalnih 20 milijuna je jednako važno. Oni će utrošiti za ovo o čemu ćemo danas govoriti na ovoj konferenciji, a to je ta energetska efikasnost. Govorit ćemo kako se energija može uštediti, da se manje troši kroz bolju izolaciju i efikasnost. Četiri tisuće zgrada će imati priliku da budu obnovljene kroz taj program, čime će se doprinijeti energetskoj efikasnosti'', rekao je specijalni predstavnik EU u BiH.

Dodao je i da će pored toga, i 400 srednjih i malih poduzeća također dobiti pomoć kako bi svoja poduzeća mogli dovesti u bolju energetsku efikasnost.

Foto: Bljesak.info / Stručna diskusija ''Mjere, koraci i podsticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava''

''Bosna i Hercegovina je, nažalost, jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u Europi. Jedna studija je pokazala da je količina energije koja se koristi za proizvodnju jednog eura BDP-a ili ono što nazivamo 'energetski intenzitet', oko 4 puta veća u BiH od prosjeka EU27, što je rasipno i potpuno nepotrebno. Potrebno je ostvariti značajan napredak koji bi poboljšao ne samo životnu sredinu, već i ekonomsku konkurentnost. Paket energetske podrške EU pomoći će poboljšanju energetske efikasnosti, ali podrška EU sama po sebi neće riješiti izazov energetske neefikasnosti u BiH. Naime, tu su važne mjere i reforme koje ova zemlja treba da usvoji'', naglasio je veleposlanik Sattler.

U okviru događaja u Mostaru pod nazivom ''Mjere, koraci i podrška za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i poduzećima'' održana je panel diskusija sa Jasminom Kafedžić, voditeljicom Odjela za energetsku efikasnost Fonda za okoliš FBiH, Leonidom Hadžimuratović, stručnjakinjom za energetsku efikasnost i projektnom menadžericom u REIC-u, Nenadom Vukojom, direktorom kompanije ''Mljekara Pađeni'', koja je ranije dobila podršku EU za energetsku efikasnost i Tarikom Hubanom, program menadžerom za energetiku pri Delegaciji Evropske unije u BiH. Moderator diskusije bio je Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA Tehnološkog parka Mostar.

Foto: Bljesak.info / Stručna diskusija ''Mjere, koraci i podsticaji za poboljšanje energetske efikasnosti kompanija i domaćinstava''

Energetski paket podrške Europske unije Bosni i Hercegovini dolazi kao odgovor na značajan rast cijena za domaćinstva i poduzeća, uključujući račune za energente, i osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima.

Kopirati
Drag cursor here to close