Crna Gora

Sastaju se direktori zavoda mirovinskog osiguranja iz zemalja bivše Jugoslavije

U Crnoj Gori susreti ravnatelja zavoda mirovinskog osiguranja iz zemalja bivše Jugoslavije
Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2023. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susret ravnatelja zavoda/fondova mirovinskog osiguranja iz zemalja bivše Jugoslavije bit će održan u srijedu i četvrtak u Bečićima u Crnoj Gori, a na susretu će sudjelovati i predstavnici Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja (FZ MIO/PIO).

Riječ je o tradicionalnim susretima koji se održavaju jednom godišnje, dok će ovogodišnjim, trinaestim domaćini biti predstavnici Fonda PIO Crne Gore.

Poboljšanje suradnje

Kako je Feni rekao glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić, cilj navedenih susreta, od samih početaka do danas, jeste poboljšanje suradnje i komunikacije te otklanjanje uočenih nedostataka i prepreka u procesima ostvarivanja prava iz oblasti mirovinsko invalidske zaštite, a koji se izravno odnose na statuse umirovljenika u zemljama bivše Jugoslavije, koji su, kako napominje, nerijetko imali staža osiguranja u više bivših republika.

''Susreti će započeti razmatranjem izvješća o realizaciji zaključaka s prošlih susreta. Dakle, da se pokaže i utvrdi što se realiziralo od onoga što je dogovoreno prošle godine, a što nije i zašto nije. Na susretima će biti razmijenjene i informacije o zakonodavnim izmjenama u oblasti mirovinsko invalidske zaštite, a koje su se dogodile od prošlih susreta do danas'', naveo je Kvesić.

Središnja tema susreta je "Nastanak i reforma mirovinskog sustava s osvrtom na uvjete za starosnu mirovinu- tko radi najduže, a tko najkraće u regiji", a Kvesić dodaje da će se razgovarati, uz ostalo, i o drugom stupu mirovinskog sustava, o prednostima i nedostacima istog.

Pismo namjere

Govoreći o poboljšanju suradnje između FZ MIO/PIO i Fonda PIO Crne Gore, Kvesić je istaknuo da su ranije dostavili pismo namjere s ciljem da se dogovori elektronička razmjena podataka, kakvu već imaju s Hrvatskom i Slovenijom, a kojom bi, među ostalim, korisnicima naše mirovine u Crnoj Gori, kao i obrnuto, bila ukinuta obveza slanja potvrde o životu.

Inače, Zavod MIO/PIO Federacije BiH, čije se financijsko poslovanje odvija preko računa riznice Federacije, stabilan je, bilježi konstantan porast naplate prihoda od doprinosa.

Kvesić je na kraju napomenuo da se mirovine, koje su u 2023. redovito i izvanredno usklađene za, ukupno, preko 20 posto, isplaćuju na vrijeme i bez ikakvih poteškoća.

Kopirati
Drag cursor here to close