Pozdravlja investicije

Šarović: Projekt 'Južni tok' je dobra investicija, ali s tim ne treba politizariti

Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2014. u 17:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu da ta politička partija "pozdravlja ruske investicije u RS-u odnosno u BiH te ističe da to donosi prosperitet i ekonomsku stabilnost cijelog bh. društva".

''Smatramo da je projekt Južni tok dobar i da je dobra investicija. Ipak, s ovom investicijom, na bilo koji način, ne treba politizirati ili manipulirati. Radi se o dobrom komercijalnom projektu, a on će biti dobar ako cijena plina iz Rusije bude konkurentna i ukoliko korisnika bude što više'', kazao je on.

U tom smislu, kaže, smatraju" lošim što se o pitanju projekta Južnog toka kalkulira".

''Bez značajnog broja korisnika na cijelom prostoru BiH, ovaj projekt može imati određenih problema. Zato mislim da je potrebno nastaviti razgovore s Federacijom BiH da bi se i oni uključili u taj značajan projekt'', istaknuo je.

Podsjetio je da i FBiH i RS već koriste ruski plin s plinovodom koji iz Srbije u BiH ulazi u Zvorniku.

''Ovim mi praktično pravimo još jedan krak, ali nešto sjevernije'', kazao je.

Šarović je iznio i to da SDS smatra lošim sporazum vlada FBiH i RS-a u vezi otplate duga za isporučeni ruski plin u iznosu od 104 milijuna dolara i istaknuo da je tako RS oštećena za najmanje 20 milijuna dolara.

''Toliko iznosi dug BiH odnosno njenog gospodarstva za dosad isporučeni plin. Dug za razdoblje do 1992. godine iznosio je oko 23 milijuna dolara.

Pregovori oko otplate ruskog plina, tekli su posljednjih godina i u svakoj prilici RS je prihvaćala da se udio u dugu RS-a može maksimalno kretati od 25 do 30 posto ukupnog duga obzirom da najveću količinu plina, i ranije i tijekom rata i danas, koriste građani i privreda FBiH.

Međutim, Vlada RS pristala je da se, sporazumom taj dug podijeli na pola, što smatramo štetnim. Tako je RS oštećena za najmanje 20 milijuna dolara'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close