Ekonomija kao prioritet

Šarović o infrastrukturi: BiH ne može očekivati da ćemo stići zemlje EU

Novinarima je kazao da će fondovima država predstaviti ključne potencijalne projekte u BiH, među kojima je i Saudijski investicioni fond.
Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2018. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović najavio je da će dva dana Sarajevo Business Foruma iskoristiti za susrete sa šefovima izaslanstava iz više država, a da je fokus na državama iz okruženja. 

Novinarima je kazao da će fondovima država predstaviti ključne potencijalne projekte u BiH, među kojima je i Saudijski investicioni fond. 

''Mislim da su očekivanja pozitivna, posebno je dobra poruka regionalne suradnje, što ja snažno podržavam'', rekao je Šarović te dodao da će se zalagati za razvoj infrastrukture koja je, po njegovim riječima, jedan od prioriteta. 

Govoreći o infrastrukturi, kazao je da BiH i zemlje okruženja sa ovakvim ambijentom ne mogu očekivati da stignu države Europske unije. 

''Sa ovakvom infrastrukturom nismo konkurentni za ulaganje. Osim toga, stabilnost je najvažnija riječ ovog foruma, ali i promjena prioriteta ljudi koji vode zemlje'', naveo je Šarović. 

Video: Šarović: Ekonomija mora biti prioritet, inače gubimo godine


Pod promjenom prioriteta u prvom redu smatra ekonomiju. Mišljenja je da ona mora biti osnova, a da sve ostalo može čekati. 

''Ako se to ne desi imat ćemo izgubljene godine, a moje opredjeljenje je potpuno jasno'', naglasio je Šarović. 

Deveti Sarajevo Business Forum otvoren je jutros. Prvi dan posvećen je analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana mogu prosperirati u odnosima s EU ''Western Balkans Six Regional Economic Area - Thriving with the EU''. 

U fokusu drugog dana je utjecaj ekonomija europskih zemalja na regiju, te će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU. 

Ovogodišnji SBF pod motom "Jedna regija, jedna ekonomija" okupio je rekordan broj sudionika, njih 1.800, koji dolaze iz 50 zemalja svijeta. 

Kopirati
Drag cursor here to close