Svi žale

S trošarinama se opterećuju građani, ali razvija infrastruktura

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2017. u 13:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio da su personalni odnosi u Vijeću ministara ''jako dobri“, dodajući kako misli da će i dalje uspjeti da odluke donose tako da budu korisne svim građanima BiH i kompletnoj BiH.

''Mi ni u jednom trenutku nismo odstupili od naših prvih prioriteta, a to je da poštujemo ustavne nadležnosti u BiH. Sva priča o prijenosima nadležnosti ili djelovanju pojedinih stranaka u Vijeću ministara koje su protiv interesa entiteta ili bilo koje druge županije nije utemeljena na relevantnim činjenicama'', istaknuo je Zvizdić, dodajući da će se i dalje držati aktualnih ustavnih nadležnosti i raditi na promociji ciljeva, a to su prije svega europske integracije i ekonomski razvoj BiH, vladavina prava.

Struka postala politika

Komentirajući neusvajanje seta zakona o trošarinama u državnom parlamentu, istaknuo je kako misli da su ''s polja struke prebačene na polje politike i tu nisu imale velike šanse da prođu''.

Po njegovim riječima, i dalje ostaje potpuno relevantan podatak da milijarda eura čeka da bude operativna za najvažnije projekte u ovoj državi, a to je izgradnja infrastrukture, kao podloge za ekonomski razvoj BiH.

''To što se to pitanje pokušava prebaciti isključivo na pitanje politike, to i jeste razlog zbog čega trošarine nisu usvojene. Nisam čuo nijedan ozbiljan argument u parlamentarnoj raspravi koji bi me uvjerio da bi one nanijele bilo kakvu štetu bilo kome u BiH. Mi ćemo sada razmisliti o trošarinama i o modelu i načinu na koji ćemo to pitanje vratiti u ponovnu proceduru'', kazao je Zvizdić.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je također ocijenio da kao Vijeće ministara rade vrlo korektno.

''O gotovo svim ili najvećim dijelom odluka imamo dogovor, mogu reći konsenzus. No, mi smo partneri koji dolazimo iz različitih političkih stranaka, iz različitih entiteta i sasvim je logično da o određenim pitanjima možemo da imamo i drugačije stavove'', naveo je Šarović.

Opterećuju se građani a razvija infrastruktura

Što se tiče seta zakona o trošarinama, kazao je „da s trošarinama mi opterećujemo građane, poduzeća, kompanije s novim davanjima, ali s druge strane razvijamo infrastrukturu''.

''S obzirom na to da je javnost, ali i politička javnost podijeljena o ovom pitanju, trebamo tražiti modele kako da izađemo s novim prijedlogom, odnosno da tražimo određene kompromise. Spreman sam da na tome radim da bismo pokušali da nađemo jednu vrstu ravnoteže i modela koji će osigurati i razvoj infrastrukture, ali i da teret trošarina ne podnesu oni koji su u ovom slučaju najranjiviji '', zaključio je Šarović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda je na pitanje o parlamentarnoj većini, kazao kako nije ''mađioničar i prognostičar'', dodajući da što se tiče parlamenta, vidi se da se parlamentarna većina formira od slučaja do slučaja, od interesa do interesa.

''Odluke i način odlučivanja u Vijeću ministara BiH su propisani zakonima i pravilima. Za sve odluke koje su krajnje, koje ne idu dalje u proceduru, treba reći da je nužan konsenzus. Sve odluke koje su donesene su donesene konsenzusom, jer drugačije se i ne mogu donijeti'', kazao je Bevanda.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnikom Europske unije u BiH Lars-Gunnar izrazili su žaljenje zbog neusvajanja seta financijskih zakona u Zastupničkom domu parlamenta BiH, a prije svega izmjena Zakona o trošarinama, što je predstavljalo jednu od obveza iz Reformske agende, te uvjeta za zaključenje novog aranžmana s MMF-om.

Zastoj je u Sarajevu

Na sastanku u Banja Luci, Cvijanović je još jednom podsjetila da je Vlada RS-a sve svoje predviđene obveze realizirala, te istaknula ''da odgovornost za zastoj u realizaciji Reformske agende, te nezaključivanje novog aranžmana s MMF-om, stanuje isključivo na adresi institucija BiH u Sarajevu", priopćeno je iz entitetske vlade.

Pozitivnim su ocijenili finalizaciju uspostavljanja svih tijela predviđenih usuglašenim sustavom koordinacije procesa europskih integracija, te podvukli potrebu što hitnijeg objedinjavanja odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije, a koje su prethodno izradile nadležne institucije sa svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanović je istaknula da sve zajedničke aktivnosti u oblasti europskih integracija, uključujući i objedinjavanje odgovora na Upitnik Europske komisije, moraju da se realiziraju isključivo u okviru tijela sistema koordinacije i u skladu s njegovim procedurama i pravilima.

Naglasila je da bilo kakve jednostrane aktivnosti institucija BiH ili pokušaji nametanja pravila ponašanja i prakse koji su izvan ili u suprotnosti s dogovorenim sistemom koordinacije, za Vladu RS-a nisu prihvatljivi.

Kopirati
Drag cursor here to close