Sretna Nova?!

S novom 2017. dolaze veće cijene cigareta, duhana, kave i goriva

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2016. u 18:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku nove kalendarske godine građani BiH naći će se na udaru poskupljenja, koja će dodatno iscrpiti ionako skromne kućne proračune. Već godinama kad kazaljke otkucaju ponoć na Staru godinu, stižu i nove, veće cijene, dok plaće i mirovine uglavnom ostaju iste.

U BiH luksuz je odavno postalo sve, pa i hrana, odjeća, kućne potrepštine. Luksuz su odavno i lijekovi koji koštaju mnogo više u odnosu na zemlje u regiji, ali i Europi.

Ništa bolje nas ne očekuje ni u idućoj godini. Naime, dolaskom nove 2017. i službeno dolaze nove, veće cijene cigareta, duhana, kave, a još se čeka što će biti s gorivom.

Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje od 1. siječnja 2017. povećavaju se trošarine na cigarete i duhan. Pa će tako minimalna trošarina za ove proizvode iznositi 2,42 KM, a specifična trošarina 1,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Novi cjenovni cigareta trebao bi biti poznat u prosincu. Što se tiče cijena kave, ona je u maloprodaji već podignuta, a rast cijena se očekuje i početkom iduće godine. Poskupljenja kave u idućoj godini sasvim su izvjesna jer posljednjih mjeseci značajno raste cijena ove visokotarifne robe na svjetskom tržištu.

Iako je sredinom listopada mnoge obradovala vijest da Parlamentarna skupština BiH nije podržala prijedlog da se gorivo optereti s dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana poslije je odlučeno da će se trošarine na naftu i naftne prerađevine ponovno naći pred Vijećem ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

S obzirom na to da su se u pismu namjere vlasti BiH obvezale da će aktualne trošarine za naftu i naftne prerađevine povisiti za 15 feninga po litri, samo je pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga, čime će cijena litre goriva vjerojatno premašiti dvije KM.

Uvećanje dodatne trošarine na gorivo najviše bi se odrazilo na prijevoznike i prerađivače, a ceh plaćaju potrošači koje bi, osim poskupljenja na benzinskim crpkama, dočekala i u ona u trgovinama jer poskupljenje goriva neminovno poskupljuje i sve ostalo.

U udrugama potrošača skreću pozornost na još jedan problem - tihi rast cijena svih roba i usluga, koje nitko ne kontrolira. Vjeruju da će se slična situacija nastaviti i u idućoj godini. Sa svakom novom pošiljkom koja stiže u BiH, stižu i nove cijene, naravno više, pa nam hrana danas ima približno istu cijenu kao i u zemljama EU, dok su plaće i mirovine puno manje.

Kopirati
Drag cursor here to close