loši odnosi

S Hrvatskom treba riješiti pitanje izgradnje mosta na Savi

Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2015. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je danas da će pokušati da se prevaziđu loši odnosi s Hrvatskom iz ranijeg razdoblja da bi ta zemlja shvatila potrebu izgradnje mosta na Savi. Nakon razgovora s načelnikom Gradiške Zoranom Latinovićem, kazao je da je bilo riječi o problemu graničnog prijelaza u toj općini, koji se nalazi u centru grada, zbog čega se stvaraju velike prometne gužve.

Ivanić je najavio da će poduzeti sve što može da se s Hrvatskom postigne dogovor o ubrzavanju izgradnje mosta preko Save, a time i novog graničnog prijelaza. Bilo je riječi i o izgradnji zaobilaznice u toj općini čime bi se poboljšala prometna infrastruktura i riješile gužve, a za čiju izgradnju je Ministarstvo prometa i komunikacija osiguralo 3,8 milijuna KM.

I načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović je naveo da se ovi infrastrukturni problemi moraju riješiti, svjesni činjenice da na tom graničnom prijelazu u centru općine prođe oko milijun putničkih automobila i više od 100.000 teretnih vozila godišnje. Radovi na gradskoj zaobilaznici su počeli, a Latinović je ukazao i na potencijale te općine u oblasti poljoprivrede i voćarstva, ističući da je dok obavlja tu funkciju osigurao deset novih investicija.

Latinović očekuje da se nakon žalbe Vrhovnog suda RS-a razriješi situacija u slučaju Skupštine općine Gradiška, ističući da je do blokade u radu općinskog parlamenta došlo kao rezultat "određenog lobiranja i političke korupcije koja je već viđena u Narodnoj skupštini RS-a“.

''Okružni sud u Banjoj Luci je kroz upravni postupak na osnovu tužbe Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a, u ekspresnom postupku donio rješenje kojim se nalaže aktulanom predsjedniku Skupštine općine Radislavu Dončiću da preda dužnost navodno izabranom predsjedniku Skupštine općine. Očekujemo u pravnoj proceduri da se kroz drugostepeni postupak i žalbu u Vrhovnom sudu RS-a odlučuje meritorno bez političkog pritiska'', rekao je Latinović.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da nema namjeru komentirati sudske presude, ali da mora postojati pravo žalbe na rješenje Okružnog suda Banja Luka. Ivanić je danas u Banjoj Luci kazao da su prostorije koje koristi u tom gradu kao srpski član Predsjedništva BiH smještene van Palače RS-a, nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik donio odluku da ne može biti u tom objektu.

''Mislim da je Dodik napravio strašnu grešku, jer je prvi put u povijesti RS-a razdvojio mjesto sjedišta predsjednika RS-a i srpskog člana Predsjedništva BiH. No, njemu su izgleda prostorije važnije nego bilo kome drugom'', rekao je Ivanić. Ivanić je naveo da će iznajmljivanjem prostorija za rad srpskog člana Predsjedništva BiH, u zgradi koja pripada Narodnom pozorištu RS-a, pomoći toj kulturnoj ustanovi.

Kopirati
Drag cursor here to close