Roba u skladištima

Ruske sankcije Austriji do sada prouzročile štetu u visini od 4.5 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2014. u 10:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska zabrana uvoza namirnica iz zemalja Europske unije (EU), po prvim procjenama Poljoprivredne komore Austrije, prouzročila je do sada štetu austrijskom gospodarstvu u visini 4,5 milijuna eura.

- To se odnosi na robu koja je proizvedena za rusko tržište i sada se nalazi u skladištima, odnosno bila je na putu ka Rusiji - ukazao je ministar poljoprivrede Austrije Andrä Rupprechter.

Austrija gubi, po njegovim riječima, skoro polovicu svog agrarnog izvoza u Rusiju.

Prošle godine je Austrija u Rusiju izvezla poljoprivredne proizvore u vrijednosti oko 240 milijuna eura, s tendencijom daljnjeg rasta, jer je rusko tržište pokazalo veću potražnju za austrijskim svinjskim mesom, koje je pogođeno listom sankcija, prenosi agencija Tanjug.

Austrija ne gubi samo važno tržište, već prijeti i pad cijena poljoprivrednih proizvoda u EU, a ukupni iznos štete, po Ministarstvu poljoprivrede, trenutno se ne može procjeniti.

- Potreban nam je solidaran europski odgovor na posljedice ruskih sankcija. Radi se o tome da se negativne posljedice po domaću privredu ublaže i pojačano otvore druga tržišta - naglasio je Rupprechter u priopćenju.

Austrija, s tim u vezi, od EU zahtijeva, između ostalog, prodaju poljoprivrednih proizvoda preko socijalnih tržišta, na primjer bolnicama, školama, kao i programe pomoći za krizne regije.

Ministarstvo poljoprivrede ocjenjuje da će Europska komisija narednih tjedana provesti detaljno promatranje i analizu tržišta, te će na osnovu tih podataka razmotriti mjere ublažavanja posljedica.

Kopirati
Drag cursor here to close