Provjera voća i povrća

Ruska inspekcija stiže u BiH

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2016. u 17:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da se narednih dana očekuje posjeta zastupništva ruskog nadležnog tijela, odnosno inspekcije s ciljem prevazilaženja problema koji su doveli do privremene zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju.

Ministar Šarović razgovarao je danas s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim o privremenoj zabrani izvoza hrane neživotinjskog porijekla, odnosno voća i povrća u Rusku Federaciju, koja je uvedena 4. kolovoza a od ruskog nadležnog tijela za veterinarstvo i fitosanitarnu zaštitu, prenosi Fena.

Šarović je nakon susreta kazao da su tijekom prošlog tjedna imali niz aktivnosti u nadležnim službama, odnosno u Upravi za zaštitu zdravlja bilja, kao i okviru Ministarstva uz punu podršku Veleposlanstva Rusije. Također su, kako je dodao, ostvarili komunikaciju i s ruskim nadležnim tijelom i zatražili da njihova inspekcija dođe u posjetu BiH tijekom kolovoza, kao i da se suspendira njihova odluka o privremenoj zabrani.

''O tome smo danas razgovarali i s veleposlanikom i naša očekivanja su da bi narednih dana mogli osigurati dolazak ruske inspekcije i nadamo da se da će ruska strana razumjeti poziciju BiH i ovu zabranu staviti izvan snage. Nadam se da će naši napori uroditi plodom i u tom smislu postoji opredjeljenje Veleposlanstva Ruske Federacije da ćemo zajednički raditi na prevazilaženju ove situacije '', dodao je Šarović.

Veleposlanik Ruske Federacije Petar Ivancov je potvrdio da su zainteresirani da se ovaj problem što brže riješi, dodajući da je isto zastupništvo bilo u posjeti u Makedoniji i Srbiji i da su sva pitanja bila brzo riješena.

''Nadamo se da će zastupništvo naše fitosanitarne službe u što skorijem roku biti u posjeti BiH i siguran sam da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti normaliziran za što postoji zainteresiranost u BiH i Ruskoj Federaciji'', naveo je Ivancov.

Podsjetimo, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je pismom od 13. srpnja 2016. godine obavijestila rusku stranu da je spremna prihvatiti inspekciju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Ruska strana bila je posebno zabrinuta zbog obujma povećanja izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju, te su iz tih razloga bili posebno zainteresirani za fitosanitarni sustav BiH, kao i za cjelokupnu proizvodnju voća i povrća u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close