Tržište kave

Rusija se od sada pita i o kavi

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2015. u 17:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o pristupanju Rusije međunarodnom sporazumu o kavi iz 2007. godine, prenijela je agencija RIA Novosti.
Prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, Rusija je u Međunarodnoj organizaciji za kavu do sada imala status promatrača, a sada je postala punopravni član.

Ruski parlament je ratificirao zakon 4. ožujka. Sporazum je donesen 28. Rujna 2007. godine u Londonu, rezolucijom Međunarodnog vijeća za kavu i stupio je na snagu 2. veljače 2011. godine, javlja B92.

Njegovi glavni ciljevi su unapređenje međunarodne suradnje u oblasti proizvodnje, trgovine i prerade kave, osiguravanje mogućnosti za međudržavne konzultacije i pregovore radi postizanja balansa i dugoročne ravnoteže između ponude i tražnje na tržištu kave.

Postavši član Međunarodnog vijeća za kavu, Rusija će dobiti mogućnost da "u njegov dnevni red unese pitanja od ekonomskog značaja za njena poduzeća u toj oblasti", priopćilo je Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Prioritetna pitanja su modernizacija osnovnih principa opskrbljavanja sirovom kavom ruske industrije kave u svijetlu velikih oscilacija cijena na burzi, harmonizacije uvjeta kvaliteta sirovine i gotovih proizvoda prilikom uvoza kave ne teritoriji Rusije, redukcija broja posrednika u lancu opskrbljavanja ruskog tržišta iz zemalja proizvođača kave, što podrazumijeva smanjenje cijene proizvoda, navedeno je u pratećim dokumentima.

Potrošnja kave u Rusiji je, u usporedbi s 1998. godinom, povećana više od 50 posto i dostigla je 250.000 tona godišnje. Vrijednost ruskog tržišta kave je približno tri milijarde dolara, navodi agencija RIA Novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close