6.200 km

Rusija gradi baze, aerodrome, logističke objekte i elektrane diljem arktičke priobalne zone

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2014. u 11:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija će imati punu vojnu kontrolu nad svojih 6.200 kilometara arktičke priobalne zone do kraja 2014., godinu dana pošto je službena Moskva objavila svoj plan da se izgradi vojno prisustvo u toj regiji, najavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, javila je danas Russia Today.

''Do kraja godine ćemo rasporediti većinu naših vojnih postrojbi u regiji - od Murmanska do Čukotke'', najavio je Šojgu na sastanku vojnog savjeta u Moskvi.

Moskva objavila svoje namjere da oformi posebno vojno prisustvo u strateškoj regiji Arktika u prosinca prošle godine kada je predsjednik Vladimir Putin rekao da Rusiju mora da aktivira "sve poluge za zaštitu svoje sigurnosti i nacionalnih interesa u regiji".

Poduhvat, koji je Šojgu nazvao "fundamentalan", sada je u punom zamahu, navodi Russia Today.

''Mnoge lokacije u regiji moraju da budu popravljene. U stvari, mnogi od njih, kao što su aerodromi, logistički objekti, izvorišta vode, elektrane morat će da se grade od nule, to je ono što sada mi radimo'' naveo je Šojgu.

Arktik su najsjeverniji dijelovi europskog, azijskog i američkog kopna, koji se prostire na oko 26 milijuna kvadratnih kilometara - zajedno kopno i more, prenosi Tanjug.

Dvije trećine arktičkih oblasti zahvaća Sjeverni ledeni ocean, koji je najvećim dijelom prekriven relativno tankim ledenim slojem, pa je privukao pažnju svjetskih sila ne samo zbog izvorišta 30 posto svjetske nafte i plina, već i mora koje može da osigura nove pomorske linije za robu koja putuju između tri kontinenta - Azije i Amerike i Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close