Sumnje Moskve

Rusija bi mogla zabraniti Srbiji izvoz voća zbog poljskih jabuka

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2015. u 15:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija bi se mogla suočiti sa zabranom izvoza voća u Rusiju ako se pokažu utemeljenim sumnje Moskve da su izvoznici iz Srbije ponovno izvezli jabuke iz trećih zemalja na rusko tržište, upozoravaju u ponedjeljak beogradski mediji.

Ruska agencija za kontrolu hrane sumnja da Srbija izvozi poljske jabuke, pa je, kako se navodi, jedna od mogućnih mjera i potpuna zabrana uvoza voća iz Srbije.

Prema neslužbenim izvorima na koje se poziva B92, Srbija ima rok od deset dana da ruskoj strani ponudi "zadovoljavajuće odgovore", a u suprotnome će Moskva posegnuti za zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Na oštra upozorenja zasad je reagirao resorni ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je jutros najavio sastanak s ruskom stranom naglasivši kako "od Rusa nema razloga bilo što kriti".

"Ne treba unaprijed isključiti nijednu mogućnost i do kakvih god informacija dođemo, priopćit ćemo ih partnerima", rekao je Ljajić.

Srbijanska ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je u ponedjeljak da nije dobila nikakve službene informacije Rusije o sumnjama u povećan izvoz jabuka na rusko tržište.

"Nismo dobili nikakve informacije niti su nam upućeni zahtjevi i traženi bilo kakvi rokovi. Vjerujem da su samo u pitanju navodi medija, ali u svakom slučaju treba pojačati kontrole i kazniti oni koji su u tome sudjelovali", rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u Beogradu.

Nakon što je Bruxelles uveo sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize, Rusija je blokirala sav uvoz voća iz Europske unije kao odgovor na sankcije Zapada, a Srbija je od tada povećala izvoz jabuka u tu zemlju za 48 posto, odnosno 118.000 tona, navode beogradski mediji.

Beograd je već ranije upozoren da se neće tolerirati reeksport robe iz europskih zemalja, s obzirom da Srbija ima povoljne uvozno-izvozne
aranžmane s Rusijom na temelju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Rusija bi mogla zabraniti uvoz voća i povrća iz Srbije zbog mogućeg reeksporta jabuka iz Poljske, javila je u ponedjeljak i Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

Julija Trofimova, glasnogovornica Roselkoznadzora, ruskog tijela za kontrolu uvoza poljoprivrednih proizvoda, rekla je za RIA Novosti da bi mogao biti zabranjen uvoz "svih biljnih proizvoda" iz Srbije.

U posljednjih šest mjeseci je nekoliko puta ozbiljno ukazano na mogućnost da bi reeksport voća iz EU "s lažnim srpskim papirima" mogao
izravno ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini Moskve i Beograda.

Agencija RIA je nešto kasnije objavila da Rusija trenutno razmatra mogućnost da potpuno blokira uvoz voća iz Srbije.

Beogradski mediji prenose i sumnje iz Moskve, objavljene tijekom vikenda, da "iz Srbije stižu reeksportirane jabuke, najvjerojatnije poljsko voće".

"Smatramo da je rok od 10 dana sasvim dovoljan za cjelokupan odgovor. Ako ga ne bude, onda će najvjerojatnije na snagu stupiti zabrana", naveo je izvor iz ruskog ministarstva poljoprivrede za agenciju RIA Novosti.

Beogradski mediji navode i nagađanja da se posao reeksporta, navodno, obavlja posredstvom pojedinih poduzeća iz Bjelorusije, što pridonosi obaranju cijena izvezenog ili reeksportiranog voća i povrća.

Kopirati
Drag cursor here to close