Sankcije

Rusi misle da najgore tek dolazi, traže čvrste valute: Kupuju laptope i pametne telefone

Sa sve slabijom kupovnom moći i malo prilika za odlazak, mnogi Rusi izabrali su potrošiti svoje rublje na elektroničke uređaje kao što su pametni telefoni i laptopi prije nego zavlada nestašica ili postanu preskupi.
Gospodarstvo / Flash | 01. 03. 2022. u 18:50 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vyacheslav Prokofyev/Tass/Getty / U redu ispred bankomata

Mnogi Rusi u utorak su čekali u dugim redovima ispred bankomata u trgovačkim centrima nastojeći se domoći čvrstih valuta, sve više izolirani jer su im ograničena putovanja, rusko gospodarstvo pritišću sankcije, a ruski sportaši izbačeni su s međunarodnih natjecanja.

Zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu prijete gospodarskom katastrofom i već su uzrokovale pad vrijednosti rublje na rekordno niske razine ovaj tjedan, navodi Hina.

Odjevena u svijetlo plavi zimski kaput, Olga je zadnja dva dana provela tražeći bankomat na kojem bi mogla podići svoju ušteđevinu u stranoj valuti.

Prazni bankomati

Neki stanovnici Moskve čekali su satima da bi naposljetku otkrili da su bankomati prazni ili da izdaju samo rublje.

Jedan od redova, koji je podsjećao na sovjetsku eru kada su ljudi satima čekali u redu da bi kupili osnovne namirnice, protezao se od trgovačkog centra Cvetnoj sve do iza ugla.

"Nisam još uspjela podići eure", rekla je Olga čekajući u redu za bankomat. "Zabrinuta sam. Moram se nekako domoći gotovine".

Neki analitičari očekuju da bi rublja mogla nastaviti padati i da bi zemlji mogao zaprijetiti bankrot.

Središnja banka i ministarstvo financija to nisu željeli komentirati.

Rusi se pripremaju za pogoršanje životnog standarda.

Već pogođeni visokom inflacijom, boje se da će cijene nastaviti rasti, a kamate su se već više nego udvostručile jer središnja banka pokušava poduprijeti rublju.

"Ne sviđa mi se to"

Rusija je zatvorila zračni prostor za zrakoplovne kompanije iz EU-a i niz drugih zemalja kao odgovor na sankcije, zbog čega su porasle cijene karata i jako je ograničena mogućnost putovanja.

Rusi neće moći ni gledati svoju nacionalnu nogometnu momčad na kvalifikacijama za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo ni svjetski poznate klizače na međunarodnim natjecanjima.

Sa sve slabijom kupovnom moći i malo prilika za odlazak, mnogi Rusi izabrali su potrošiti svoje rublje na elektroničke uređaje kao što su pametni telefoni i laptopi prije nego zavlada nestašica ili postanu preskupi.

Potrošnja na elektroničke uređaje porasla je 80 posto u razdoblju od 21. do 27. veljače u odnosu na tjedan dana prije, po podacima Check Indexa, koji analizira potrošačke trendove u Rusiji na osnovi izdanih računa.

Klijenti triju od 10 ruskih najvećih banaka, VTB, Sovcombank i Otkritie, više ne mogu plaćati putem servisa ApplePay i GooglePay.

To je stvorilo probleme korisnicima metroa u Moskvi koji su prisiljeni kupiti karte nekim drugim putem.

"Sve je očito loše", rekla je Anna. "Svi će biti tužni. Cijene rastu. Ne sviđa mi se to", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close