VTB

Rusi ipak spašavaju Agrokor?

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2017. u 12:24 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska banka VTB, jedan od najvećih kreditora Agrokora, možda će ipak sudjelovati u novom kreditiranju posrnulog koncerna, doznaje Reuters

To znači da su se Rusi 'razdvojili' po pitanju financiranja Agrokora jer je Sberbank, koji je ranije toj tvrtki posudio više od milijardu eura u više navrata, prilično oštro kritizirao roll-up model financiranja te ga je čak pokušao sudski osporiti na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Sberbank je ranije u rezervacije bacio pola milijarde eura, što signalizira da se priprema za veći otpis duga Agrokora. U VTB-u vjerojatno kalkuliraju kako je bolje dati nešto svježeg novca da bi im u prvi red naplate potraživanja došli i stariji krediti.

Proteklog mjeseca Ante Ramljak je objavio da je osigurao novo kreditiranje po roll-up modelu u iznosu od 530 milijuna eura.

U VTB-u za Reuters nisu otkrili koliko su novca spremni dati, no rekli su da ne planiraju prodavati potraživanja u Agrokoru, prenosi Tportal.

Sberbank nije želio komentirati potez VTB-a. Novi i, kako je rekao povjerenik Ramljak, posljednji kredit Agrokoru bit će osiguran od imatelja obveznica koje zastupa američki fond Knighthead Capital Management.

Dio financiranja na domaćem tržištu aranžirat će Zagrebačka banka, a kredit je odobren na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto ili 3,8 posto, ako će se vratiti jednokratno i u gotovini.

Dobavljači će od ovog novca dobiti 150 milijuna eura. Prema lex Agrokoru, ovaj kredit će imati status najstarije tražbine. Najveći dio iskoristit će se za predstojeću turističku sezonu i redovito poslovanje svih kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close