Opasne ruševine

Ruševine svakodnevna prijetnja stanovništvu Mostara

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2017. u 10:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tragovi prošlosti i ratnih razaranja vidljivi su skoro na svakom kutku Mostara i 22 godine nakon okončanja rata.

Ruševine koje čekaju na obnovu, svjedoče o bolnoj povijesti, ali i o sporosti procesa rekonstrukcije tih građevina. Osim što su ruglo grada, predstavljaju i opasnost za prolaznike.

Objekt Privredne banke Sarajevo, koja je među Mostarcima poznatija kako 'Staklena banka', robna kuća "Razvitak", zgrada Privredne komore, robna kuća "Nama", hotel Neretva i niz drugih ruševina u Mostaru najbolje govore o stvarnoj slici procesa obnove u ovom gradu, piše N1.

Svakodnevno ugrožavaju život pješaka, iz tog razloga građani MZ Brankovac traže da se hitno poduzmu mjere te da im se omogući normalan život.

Semir Dizdarević, MZ Brankovac je rekao: "To je baš katastrofalno za stanovnike, mi smo ono što se kaže poravnali, ali radi naše djece, unuka koji tu prolaze. To je previše, pogotovo u ljetnom razdoblju tu ima miševa, štakora, ne znaš što se tu više ne kupi".

Posebno upozoravaju na zgradu Name, za koju je najavljeno rušenje do gabarita prvog sprata, pa nakon toga i građenje novog objeta. A odluku o uklanjanju dijela objekta na zahtjev agencije Stari grad donijela je federalna inspekcija. Tome se, uz UNESCO, usprotivila i Komisija za nacionalne spomenike BiH, jer zgrada ima status zaštićenog nacionalnog spomenika.

"Ovaj objekt se nalazi na pivremenoj listi nacionalnih spomenika i moguće intervencije su rekonstrukcija, restauracija I rehabilitacija", stav je Miralema Fajića iz agencije Stari grad.

Neki objekti bi se trebali potpuno ukloniti, dok drugi mogu ići u djelomičnu rekonstrukciju, mišljenje je stručnjaka.

Tihomir Rozić, arhitekta tvrdi: "Mislim da tu na bilo koji način ne samo Grad, Županija, Federacija, da ne govorim o državi moraju naći neka sredstva, da bi se ne svi ti objekti, jer neki više nemaju značaja za grad ali tih nekih 20-30 ruševina koje se trenutno nalaze u gradu, njih pola moramo sačuvati zbog naše povijesti".

Federalno ministarstvo prostornog uređenja nadležno je za zgrade u Staroj gradskoj jezgri, a mostarska Gradska uprava kroz sufinanciranje obnove očekuje pomoć svih nivoa vlasti.
No Uz Stari most, ruševine su najčešći simboli koji gosti na svojim fotoaparatima iz ovog grada nose širom svijeta.

"Vjerujem da je rat donio grozna sjećanja ovom gradu, ali ove ruševine su unikatne i nama turistima veoma zanimljive", kazala je turistikinja iz Tajvana.

Rješavanje pitanja mostarskih ruševina na čekanju je između ostalog zbog višemilionskih iznosa koji se traže od investitora, kao i administrativne prepreke. No, interesa za njihovu obnovu sve je manje, a ruševine svakodnevno prijete obrušavanjem koje bi moglo rezultirati tragičnim posljedicama.

Kopirati
Drag cursor here to close