svečano

Rudari obilježili svoj dan: Ove godine nismo gubili vrijeme

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2016. u 14:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U oblasti rudarstva u Federaciji BiH u ovoj godini napravljena su dva pomaka, jedan se odnosi na radnopravno zakonodavstvo, a drugi je da smo postigli dobre rezultate i rast proizvodnje za 400 tona te rast broja rudnika koji ulaze u pozitivnu zonu poslovanja.

Izjavio je to danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić na svečanoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u Domu Sindikata u Sarajevu, povodom 21. prosinca, Dana rudara.

''Zadovoljan sam ovim što smo postigli. To sve ide u pravcu u kojem smo zacrtali , a to je ono što se tiče investicionih aktivnosti i ono što se tiče radnopravnog zakonodavstva, ali i rezultata poslovanja.Mi ove godine nismo gubili vrijeme'', kazao je Novalić.

Premijer FBiH je najavio da će uskoro djelomično biti promijenjeni i zakoni kojima se obuhvaćene prethodne obaveze rudnika, kao i one buduće.

Položaj rudara i uvjeti rada, kako je kazao predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, nisu na onom nivou na kojem bi to rudari željeli, ali su bolji nego prije dvije godine.

''Krajem prošle i početkom ove godine, usuglasili smo jednu kvalitetnu investicijsku fazu za rudnike uglja u FBiH koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH i odlučeno je da u naredne tri godine u rudnike uglja bude investirano 320 milijuna KM. Realizacija te investicijske faze je počela, a u rudnike se u sklopu toga instalira i najsuvremenija oprema što doprinosi sigurnosti na radu'', kazao je Husić.

Istaknuo je da je, između ostalog, u 2016. potpisan ugovor za nabavku novog širokog čela za jamu Raspotočje u Rudniku mrkog uglja Zenica, da je izvršen kvalitetan remont širokog čela u Rudniku mrkog uglja Kakanj, te da se pristupilo instaliranju opreme novog širokog čela u jami Begići u Rudniku mrkog uglja u Kaknju, te da se sredinom siječnja 2017. očekuje proizvodnja s tog novog širokog čela. U ovoj godini rudari, kako kaže Husić, nisu imali problema kada je riječ o isplati plaća i ostalih naknada.

Po njegovim riječima, tri od sedam rudnika u FBiH koji posluju u sastavu Koncerna ispunjavaju sve svoje obaveze prema državi, a to su rudnici Banovići, Gračanica i Bila, a očekuje da u narednoj godini i rudnici Kreka i Kakanj počnu izmirivati obaveze prema državi.

''Mi smo u završnoj fazi usuglašavanja okvira kako da rudnici u potpunosti poštuju tekuće obaveze i načina kako izmiriti obaveze iz ranijeg perioda'', dodao je Husić.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevad Ikanović istaknuo je da će sedam rudnika koji posluju u okviru Koncerna ostvariti za više od 400 tisuća tona veću proizvodnju nego 2015. godine, a zadovoljstvo rezultatima rudnika istaknuo je i generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević koji je kazao da je energetski sektor u FBiH na putu skorog "ozdravljenja".

Svečanoj sjednici su prisustvovali i predstavnici rudara, Uprava rudnika te predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predstavnici granskih sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close