na ivici egzistencije

RS - predloženo rješenje za probleme korisnika kredita u švicarskim francima u KM

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2016. u 14:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Republike Srpske, koji su trenutno korisnici kredita u švicarskim francima (CHF), su na ivici životne egzistencije, a do sada su poznata i 23 smrtna ishoda korisnika ovog kredita.

Rješenje za probleme ovih korisnika kredita ponudio je Klub poslanika SDS-SRS RS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) predlaganjem po hitnom postupku zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Zakonom, koji je uvršten u dnevni red sjednice entitetskog parlamenta, zakazane za 1. ožujak, se određuje obveza davatelj kredita da izvrši konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u kredite u valuti KM, sačini aneks ugovora uz zadržavanje instrumenata osiguranja i utvrdi novi anuitetni plan.

Također, određuje se i obračunava plan otplate kredita s fiksnom kamatnom stopom od pet posto na ukupan iznos kredita, kao obaveza davaoca kredita da izvrši konverziju kredita i utvrdu novi anuitetni plan otplate počevši od dana zaključenja ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u švicarskim francima (uključujući sve promjene referentne kamatne stope i ostale promjene).

Predloženim zakonom predviđeno je i da se utvrđuje razlika između svih uplata korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima i novog anuitetnog plana otplate kredita u valuti konvertibilna marka, a uređuje se visina i način povrata pretplate od strane davatelja kredita i korisnika kredita.

Decidno se određuje da na iznos razlike (pretplate) nijedna strana nema pravo na zateznu kamatu te određuje primjena ovog zakona samo na kredite sa valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su ugovoreni do stupanja na snagu zakona.

Predlagač navodi i da se doprinos ovog zakona ogleda u poboljšanju naplate tzv. 'loših' kredita, što je interes banaka, drugih financijskih institucija, jačanje i stabilnost financijskog tržišta RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close