Stabilizacija

RS: Bolji standard umirovljenicma u idućoj godini

Gospodarstvo / Flash | 25. 12. 2014. u 16:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja umirovljenika Republike Srpske Rade Rakulj smatra da će u idućoj godini standard umirovljenika biti bolji.

Rakulj kaže da se i dalje isplaćuju mirovine koje nisu zarađene u Republici Srpskoj i da se za isplatu koristi više novca nego što Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja ima, ali da se polako ide k stabilizaciji tih prihoda i izdataka.

Rakulj je danas u Novom Gradu rekao da to neće zadovoljiti u potpunosti umirovljenike, naročito one s malim mirovinama.

"Nijedno društvo ne može osigurati dobre mirovine za malo staža. Mi smo kao društvo malo radili, mnogo je ljudi odradilo pola radnog vijeka koliko se odrađuje na Zapadu", ukazao je Rakulj.

On je naveo da je samo 7,5 posto umirovljenika radilo puni radni staž od 40 godina.

"Sve vlade od rata su tako rješavale socijalne probleme i tako mi u procentu prema broju stanovnika imamo najviše umirovljenika od zemalja bivše Jugoslavije", rekao je Rakulj.

Navodeći da su mirovine imale "hod na gore", a da tržišne cijene idu polako dolje, on je izrazio nadu da će i to uticati da standard koliko-toliko poraste.

Rakulj se nakon sjednice Regionalnog odbora udruženja umirovljenika sastao i s načelnicom općine Novi Grad Snježanom Rajilić, koja je nakon sastanka navela da je razgovarano o pomoći umirovljenicima u ovoj lokalnoj zajednici.

"Mi smo uglavnom išli na davanja u naturi, jer smo smatrali da novac koji prebacimo u toj mjeri neće stići do svakog umirovljenika, a pomoć u vidu zimnice hoće", rekla je Rajilićeva i naglasila da će općina i u budućnosti pomagati umirovljenike.

Ona je dodala da općina podržava Udruženje umirovljenika u Novom Gradu i tako što jednom ili dva puta godišnje pomaže izlete ili druge aktivnosti za sadržajniji život umirovljenika.

Predsjednik općinskog Udruženja umirovljenika Nedeljko Zgonjanin naglasio je da je Udruženje ispunilo sve programske zadatke za ovu godinu.

"Između osmirovinom od 173 KM", naveo je Zgonjanin i dodao da Udruženje pomaže najugroženijim umirovljenicima koliko može, a organizira i brojne aktivnosti u koje se može uključiti ova kategorija stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close