Prodaja

Roba iz poplave: Hlače, suknje i džemperi po dvije marke

Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2016. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hlače, suknje i džemperi po dvije marke, trenerke po pet, obuća niža za 30 posto...'', pišu Nezavisne novine o prodaji robe koja je ''preživjela'' dobojske poplave 2014. godine, a koja se i dan-danas prodaje u brojnim radnjama.

Mulj je sapran, kao i eventualne fleke, pa trgovci artikle koji su još prije dvije godine bili poplavljeni i dan-danas drže na rafama.

"Meni uopće neće dolaziti nova kolekcija dok ne prodam sve ovo što ima na zalihama. Cijene obuće su za 30 posto niže u odnosu na realnu, ali prodaja ipak slabo ide", kazao je radnik u jednoj prodavaonici obuće.

U većini radnji koje kupcima nude poplavljenu robu ista je izložena u posebnom odjelu, ali na prvi pogled se ne razlikuje od ostale, osim po cijeni koja je znatno niža u odnosu na ostalu robu.

"Sva nam je roba iz poplave po deset maraka, pidžame, bade mantili, majice su po pet KM. Imamo i čarape, pamučne i hulahop, a njihova cijena je marka", kazala je radnica u jednom od ovdašnjih butika.

U drugom butiku cijene robe iz poplave još su niže, pa se za dvije KM mogu kupiti hlače, suknje, džemperi, a na pitanje zašto je roba tako jeftina, trgovac je kazao da je u tijeku "sezonsko sniženje".

Osim u "običnim" radnjama, za prodajom poplavljene robe su posegnuli i u "markiranim", a nakon poplave je društvenim mrežama kružila snimka na kojoj se vidi kako uposlenici jednog butika u traktorsku prikolicu ubacuju jeans, koji je navodno potom u kemijskoj čistionici u Modriči dobio novi "izgled".

U dobojskom Udruženju za zaštitu potrošača navode da, iako se znalo da se prodaje roba iz poplava, oni nisu dobili nijednu službenu prijavu potrošača ni za tehničku, a ni za robu široke potrošnje.

U Inspektoratu RS navode da bi "vizualnim pregledom bilo teško sa sigurnošću utvrditi je li neki odjevni predmet bio zahvaćen plavnim valom, ukoliko nema vidna oštećenja".

"Sva roba koja se prometuje u prodajnim objektima mora imati zakonom propisane dokaze o porijeklu, fakture i drugu prateću dokumentaciju, mora biti evidentirana u poslovnim knjigama trgovca, deklarirana s jasno istaknutom cijenom koja je formirana putem kalkulacije cijena", navode u Inspektoratu RS, te pozivaju potrošače da, ukoliko imaju informacije da neki objekt prometuje robu koja je iz poplave, bez jasne oznake da je riječ polovnoj robi, obavijeste najbližu tržišnu inspekciju.

Kopirati
Drag cursor here to close