Dug od 198 milijuna KM

RITE Gacko gasi proizvodnju

Gospodarstvo / Flash | 23. 09. 2015. u 14:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudniku i termoelektrani Gacko prijeti obustavljanje proizvodnje i blokada poslovanja zbog nemogućnosti izmirivanja dugova koji premašuju 108 milijuna KM, upozorava Uprava RITE Gacka u internom aktu koji je u posjedu poslovnog portala Capital.ba.

''Ostvarenim polugodišnjim gubitkom od 16.624.175 KM ugrožena je likvidnost Društva i neophodno je hitno preduzeti značajne mjere da bi se održalo poslovanje.

Društvo neće moći ostvariti neophodne investicije, jer se neće moći zadužiti kod banaka, što će ugroziti i njegov opstanak, a time i više od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj'', navodi se u alarmantnom dopisu koji potpisuje predsjednik Nadzornog odbora RITE Gacko Branko Grk.

On navodi da je u prvom polugodištu ove godine planirana proizvodnja od 725 GWh, a ostvareno je znatno manje, 658 GWh.

Podsjeća da je u financijskim izvještajima RITE Gacko u prvom polugodištu ostvarilo gubitak od 16,6 milijuna KM, a da je ukupan dug sa dugoročnim rezerviranjima dostigao iznos od 108,3 milijuna KM i čak 20% od ukupne imovine termoelektrane.

''RITE Gacko je na kraju prvog polugodišta samo MH ''Elektroprivredi Republike Srpske'' dugovalo 33.489.000 KM, koji neće moći vraćati, niti će se Društvo moći eksterno zadužiti za financiranje neophodnih investicija“, upozoravaju iz RITE Gacka, javlja Capital.ba, koji donosi opširnije detalje ove priče.

Kopirati
Drag cursor here to close