Ima previše žalbi

Riješiti problem plaćanja naknade za korištenje cestovnog zemljišta u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2017. u 15:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2013. godine kada je Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH stupio na snagu, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija na godišnjem nivou primi između 200 i 300 žalbi od Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB u vezi plaćanja naknade za korištenje cestovnog zemljišta.

To je 2010. godine regulirano stupanjem na snagu Zakona o cestama FBiH, na način da JP Ceste FBiH izdaju rješenja i traže plaćanje naknade za korištenje cestovnog zemljišta.

Tri godine kasnije na snagu je stupio Zakon o električnoj energiji, gdje je u članu 73., propisano da elektroprivrede imaju pravo postavljati instalacije u javne površine i putne infrastrukture bez naknade u skladu s vrijedećim tehničkim i drugim propisima. Za to im je potrebna suglasnost od institucija mjerodavnih za upravljanje javnim površinama.

Upravni postupci

''Elektroprivrede kada polože kabl u cestovno zemljište JP Ceste im daju odobrenje i odmah zaračunaju naknadu u skladu sa Zakonom o cestama FBiH i Uredbi o korištenju cestovnog zemljišta. Po prijemu tog rješenja elektroprivrede se žale, nakon čega JP Ceste po Zakonu odbiju žalbu te se elektroprivrede žale Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kao drugostupanjskom organu'', pojasnio je Feni pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija za cestovnu infrastrukturu Pavo Boban.

Budući da Ministarstvo donese negativno rješenje sadašnje stanje proizvodi veliki broj upravnih postupaka. Dodatan problem je što sudovi u FBiH po upravnom sporu različito presude, jedni po Zakonu o električnoj energiji, a drugi po Zakonu o cestama.

Navedene procedure smatra nepotrebnim za sve nadležne aktere, te su, kako kaže, federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije i prometa i komunikacija voljna riješiti problem.

''Ne radi se o značajnim sredstvima jer upravni sporovi koštaju od četiri do 14 KM'', dodao je Boban.

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH prvobitno je predložilo da se ide na ocjenu ustavnosti, to jest da Ustavni sud zauzme stav koji zakon treba korigirati.

Naći rješenja

''Ocjenu ustavnosti mogu pokrenuti predsjednik ili premijer Federacije BiH te nam je u Kabinetu predsjednika FBiH sugerirano da se to pokuša riješiti kroz parlamentarnu proceduru. Odborima za promet i energetiku u Federalnom parlamentu uputili smo inicijativu da pokušaju zauzeti stajalište'', kazao je Boban.

Ako se Parlament i Vlada opredijele da se naknada ne naplaćuje poručuje 'izmijenit ćemo Zakon o cestama i nema nikakvih problema'. U slučaju odluke da se naknada treba plaćati potrebno je predložiti izmjene odnosno naći rješenja za član 73. Zakona o električnoj energiji.

Radi ovog problema i predsjedavajuća Doma naroda Federalnog parlamenta Lidija Bradara podnijela je inicijativu da se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduži da u roku od 30 dana predloži Vladi FBiH izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji FBiH te ih uskladi sa Zakonom o cestama.

''Kako se radi o javnom sektoru potrebno je žurno riješiti ovaj problem. Naknada za korištenje cestovnog zemljišta značajan je izvorni prihod za javne ceste, a polaganje instalacija i druge vanjske aktivnosti na cestovnom zemljištu proizvode ili mogu proizvesti dodatna oštećenja, povećati troškove održavanja cesta i ugroziti cestu kao javno dobro u općoj uporabi'', mišljenja je Bradara.

Kopirati
Drag cursor here to close