Obišli teren

Ribari traže od nadležnih da ispitaju razlog pomora ribe na Mostarskom blatu

Udruga sportskih ribolovaca 'Neretva 1933.' zatražila je daljnje postupanje radi ispitavanja razloga i razmjera pomora ribe na Mostarskom blatu
Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2018. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vecernji.ba / Pomor ribe u Mostarskom blatu

''Zatekli  samo dva uginula šarana, jer je voda dobro zamućena te se nije moglo vidjeti više'', navedeno je u priopćenju Udruge sportskih ribolovaca 'Neretva 1933.'

''Nakon primljene obavijesti, kao i pisanja medija o smradu koji se širi nakon što se dogodio pomor ribe i navoda da su obale Mostarskog blata pune uginulog šarana kog je 'usmrtio' nepoznati otrov,  dana 28.04.2018.g. Jurica Ćorić, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca ''NERETVA 1933'' Mostar i Dalibor Zelčić glavni ribočuvar izišli su na teren. Napravili su zapisnik o  navedenom slučaju i zatečenom stanju. Obišli su teren od Pologa te u Čulam, a kod centrala, zatekli  samo dva uginula šarana, jer je voda dobro zamućena te se nije moglo vidjeti više'', navode u priopćenju gdje ističu da su o navedenom obavijestili nadležne.

''O navedenom smo obavijestili  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ, poljoprivrednu i vodoprivrednu inspekciju, Fond za zaštitu okoliša HNŽ  i Grad Mostar - Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, te JP EP HZ HB d.d. Mostar i zatražili njihovo daljnje postupanje radi  ispitavanja razloga i razmjera  pomora  ribe na Mostarskom blatu'', navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, mediji su ranije pisali kako su obale jezeraprepune šarana koje je “usmrtio” nepoznati otrov.

Zanimljivo je kako na površini vode nema ni jedne pastrve, ribe koja stoljećima nastanjuje područje ovoga privremenog jezera, koje se stvara tijekom jeseni i zime za vrijeme obilnijih oborina.

O uzrocima pomora ribe teško je govoriti, rekli su raniej sugovornici za Večernjak, koji su upozorili, kako bi iza ovoga pomora moglo stajati više razloga, od teških metala i kemikalija, do onečišćenja kao posljedice korištenja sredstava zaštite u poljoprivredi.

Kopirati
Drag cursor here to close