Dokument

Revizija: Kako se naplaćuje cestarina u Federaciji?

Gospodarstvo / Flash | 14. 07. 2014. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni revizori u izvještaju o poslovanju državne kompanije "Autoceste FBiH" za prošlu godinu utvrdili su da naplata cestarina nije usklađena sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH te su dali mišljenje s rezervom ovoj kompaniji.

Naime, revizijom je utvrđeno da naplata cestarine, koja je u prošloj godini iznosila 21.966.763 KM, nije usklađena ni s Pravilnikom o računovodstvenim politikama "Autoceste FBiH" i Uputstvom o obavljanju poslova naplate cestarine na autocestama, brzim cestama i objektima s naplatom.

''Navedeno potvrđujemo time da se naplata obavlja u različitim valutama, kao i bankovnim karticama, a da se blagajnički dnevnik i polog pazara kao prihod sačinjavaju i evidentiraju poslije potvrde banke na dnevni izvještaj blagajne, što u konačnici može imati utjecaj na iskazane prihode, s obzirom na to da isto nije usklađeno s navedenim zakonskim i drugim propisima'', stoji u revizorskom izvještaju u kojem se dodaje kako za evidentiranje prihoda od naplate cestarine u računovodstvenoj dokumentaciji ne postoji vjerodostojna isprava koja bi potvrdila nastanak poslovnog događaja.

Navodi se kako se vjerodostojnom smatra ona knjigovodstvena isprava na osnovu koje može treća osoba koja nije sudjelovala u poslovnom događaju, nedvojbeno i bez ikakvih sumnji, utvrditi prirodu i opseg poslovnog događaja. Dodali su kako ovakav način evidentiranja naplaćene naknade može imati za posljedicu neevidentiranje dijela prihoda, čime se ne može potvrditi da je od "Uprave u potpunosti uspostavljena kontrola aktivnosti koja se odnosi na naplatu cestarine i blagajničko poslovanje".

Revizori navode kako je u prosincu 2013. donesena Procedura prijenosa projekata iz pripreme u upotrebu, kojom su utvrđene nove amortizacijske stope za pripadajuće dijelove objekata niskogradnje.

''Donji stroj prometnice (za koji je u ranijem razdoblju amortizaciona stopa bila 0%), razdvojen je na dva dijela: donji stroj čija stopa i dalje ostaje 0% i gornji nosivi stroj, gdje se uvodi nova stopa amortizacije 2,50%. Društvo je u 2013. godini izvršilo obračun amortizacije primijenivši navedene amortizacione stope za novopuštene dionice puta Kakanj-Bilješevo i Bijača-Kravice'', navede revizori i ističu kako nove amortizacijske stope nisu primijenjene na dionice, koje su ranije izgrađene i stavljene u upotrebu.

''Kako objašnjavaju odgovorni radi se o 37 km ranije izgrađene autoceste, a Društvo ne raspolaže podacima o razdvojenim vrijednostima donjeg stroja prometnice. Revizorski tim ne može kvantificirati efekte neobračunate amortizacije, a samim time ne može kvantificirati ni efekte koliko su troškovi podcijenjeni a financijski rezultat precijenjen u 2013. godini, što je šire pojašnjeno u točki 9.1. Stalna sredstva i dugoročni plasmani'', navedeno je i izvješću revizora.

U izvješću se navodi kako Društvo tijekom cijele 2013. godine nije imalo Nadzorni odbor, ''što je propust Resornog ministarstva i Vlade FBiH''.

''Neimenovanjem Nadzornog odbora (a što je bila obveza u skladu sa Zakonom o gospodarskim društvima i Zakonom o javnim poduzećima u FBiH), izostala je funkcija organa upravljanja koji nadzire poslovanje Društva i rad Uprave. Određena pitanja iz nadležnosti Nadzornog odbora od strane Uprave Društva direktno su prosljeđivana Resornom ministarstvu i Skupštini na razmatranje'', navode revizori.

Pročitajte revizorski IZVJEŠTAJ 

Kopirati
Drag cursor here to close