Putevi meda

Restorani i proizvođači iz BiH i Crne Gore na zajedničkoj obuci

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2016. u 14:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Restorani i proizvođači hrane iz Hercegovine i Crne Gore su sudjelovali na zajedničkoj gastronomskoj radionici.

Obuka je održana od 29. veljače do 1. ožujka u Pržnu, a organizira se u sklopu projekta koji financira EU ''TERRA – Putovi meda kroz Durmitor i Hercegovinu''. Projekt provodi Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno s partnerima iz BiH i susjedne Crne Gore.

Turistička ponuda

''Cilj ovog EU projekta je ostvarenje prekogranične suradnje i poboljšanje kvalitete turističke ponude Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Riječ je o važnom projektu jačanja turističkih potencijala Hercegovine i afirmacije 'puteva meda' kroz Hercegovinu i crnogorski Durmitor'', priopćeno je iz Udruženja LiNK.

Kako su priopćili na gastronomskoj radionici se govorilo o praktičnim modelima rada na poboljšanju palete proizvoda od meda i njihove prezentacije turistima i posjetiteljima. Obuku su pohađali predstavnici restorana, te mapirani proizvođači meda, koji će temeljem ovih iskustava unaprijediti i obogatiti svoju gastronomsku ponudu. Izvedena je praktična obuka pripreme i aranžiranja šesnaest autentičnih jela Durmitora i Hercegovine zasnovanih na tradicionalnim receptima i konzumaciji meda.

Predsjednik Udruženja LiNK, Tomislav Majić, kazao je kako je ovo bila dobra prilika za uspostavljanje bolje suradnje s udruženjima pčelara, predstavnicima restorana, kao i turističkim agencijama Crne Gore.

Tradicijska kuhinja i turizam

''Njihov proizvod želimo povezati i dodatno valorizirati kroz 'rutu meda' koja će značajnije afirmirati sam med i proizvode od meda, ali isto tako i turističke potencijale ove regije. Turisti izražavaju sve veći interes za bolje upoznavanje sa tradicijskom kuhinjom i tipičnim proizvodima i preferiraju aktivan odmor u očuvanoj prirodi i prirodnim ljepotama kao što su naše planine i pašnjaci, ali i rijeke i špilje, poput Vjetrenice i drugih prirodnih ljepota'', istaknuo je Majić.

Tematska staza ''Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu'' će biti jedinstvena turistička ponuda koja povezuje bogatstvo proizvodnje ovih dviju zemalja. Med i drugi pčelinji proizvodi prezentiraju ove krajeve u punom sjaju njihove autentičnosti, koje vrijedi doživjeti i posjetiti.

Kopirati
Drag cursor here to close