9,33 milijuna KM

Republika Srpska nabavila helikopter AW119 'Koala'

Prema riječima direktora Helikopterskog servisa RS Bobana Kusturića riječ je o helikopteru AW119 ’’Koala’’ talijanske kompanije Leonardo s kojom je nedavno potpisan ugovor vrijedan 9,33 milijuna konvertibilnih maraka
Gospodarstvo / Flash | 10. 10. 2017. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je objavio Glas Srpske, Helikopterski servis Republike Srpske nabavio je suvremeni helikopter koji bi trebalo da stigne sredinom iduće godine, a osim za pružanje pomoći civilnom stanovništvu helikopter će se koristiti i za protupožarnu borbu.

Prema riječima direktora Helikopterskog servisa RS Bobana Kusturića riječ je o helikopteru AW119 ’’Koala’’ talijanske kompanije Leonardo s kojom je nedavno potpisan ugovor vrijedan 9,33 milijuna konvertibilnih maraka.

Unaprijedit ćemo sve usluge koje smo radili do sada, prvenstveno mislim na zračno-medicinski transport, suradnju sa specijalnom jedinicom MUP-a RS i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda. Pored svega toga, moći ćemo raditi i ono što nismo ranije, a to je gašenje požara, jer ćemo uz helikopter dobiti i opremu za borbu s vatrom, koju do sada nismo imali", istaknuo je za Glas Srpske Boban Kusturić i dodao da su u proteklih godinu-dvije imali više od 90 evakuacija stanovništva.



Kako prenosi portal Tango Six, na obuku u Italiju će, prije nego što novi helikopter stigne, otići dva pilota, tri mehaničara i jedan inženjer zračnog prometa.

U Vatrogasnom savezu Republike Srpske istaknuli su da je ispomoć u gašenju požara više nego dobrodošla i da će nova letjelica pomoći u protupožarnoj borbi.

"Nabavka takvog helikoptera je dobro rješenje i sigurno će u velikoj mjeri olakšati posao vatrogasaca, posebno na nepristupačnim terenima", rekao je predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza RS Goran Stojaković.

Povodom nabavke novog helikoptera oglasio se i zapovjednik Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk čiji su vatrogasci proteklog leta ugasili 215 požara i obranili 44 sela i koji su najbolje upoznati s tim da je upotreba helikoptera jedino rješenje za borbu protiv vatrene stihije na nepristupačnom terenu.

"Imali smo i do sada ogromnu pomoć Helikopterskog servisa RS, koji je sudjelovao u izviđanju terena, prijevozu ljudstva i kontrolu na požarištima, a nabavkom novog helikoptera podići ćemo tu suradnju na viši nivo. Novi helikopter će imati protupožarno vedro kapaciteta 1000 litara vode, tako da ćemo sigurno iduće ljeto dočekati mnogo spremniji", rekao je za ’’Glas Srpske’’ Tripo Ćuk.

Kopirati
Drag cursor here to close