Bravo za Dance

Rekordna štednja - Svaki državljanin Danske ima na štednji po 21.000 dolara

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2017. u 18:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štednja Danaca u prosincu je bila na rekordnoj razini. S viškom novca s kojim ne znaju što će, Danci pune banke svojim štednim računima, pa tako zemlja koja drži svjetski rekord po negativnim kamatama sada također ima i rekordnu bankarsku štednju, Bloomberg.

Iznos štednje na bankarskim računima u Danskoj porastao je na 812,3 milijarde kruna (117,1 milijardu dolara) u prosincu, što je prema procjeni Nykredit banke najviši nivo u 16 godina, kada je prvi put napravljena ta statistika. To je rekordan iznos i kada se iznosi prilagode za inflaciju i sezonske efekte, prenosi Dnevnik.hr.

Danci su imali "impresivan rast realnih plaća", rekao je glavni ekonomist Nykredita Tore Stramer. Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozite je minus 0,65 posto) koincidirale su sa trajnim rastom zaposlenosti i, što je još važnije, s procvatom stambenog tržišta, rekao je on, dodajući da su se banke suzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane.

Stramer procjenjuje da, kada se ukupan iznos štednje podijeli po stanovniku, svaki muškarac, žena, dijete i novorođenče u Danskoj imaju na štednji po 21.000 dolara.

Prema podacima od petka, broj Danaca koji je ulagao u investicijske fondove povećao se 2016. za 42.000 osoba.

"Imamo takav 'vjetar u leđa' kod prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno i povećati potrošnju, smanjiti dugove i povećati svoje bogatstvo", zaključio je Stramer.

Kopirati
Drag cursor here to close