Odricanje?

Regres za pomoć ugroženom stanovništvu?

Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2014. u 15:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je danas da je BiH uvijek pokazivala jaču dimenziju vanjske solidarnosti nego unutrašnje te je izrazio očekivanje da će ipak u BiH prevladati unutrašnja solidarnost.

''Ne vidim da bilo tko u ovoj zemlji, a pravo je svakoga da reagira na način na koji hoće, ima bilo što protiv toga da oni koji su zaposleni ove godine ne prime regres, da se regresa odreknu u ime ljudi koji su stradali u ovim poplavama'', kazao je Špirić.

Naveo je da će se o ovom pitanju u sljedećem razdoblju još razgovarati.

''Danas je to skinuto sa sjednice Vijeća ministara BiH. Volio bih da nije skinuto i da je išlo dalje u parlamentarnu proceduru. Moja je namjera i Ministarstva bila da pokupimo sve rezerve što se tiče državnog proračuna, to je negdje u visini od 14 miliona KM, i stavimo ih na raspolaganje za obnovu poplavom zahvaćenih područja'', pojašnjava Špirić.

Ističe da je pravo sindikata da se bori za radnička prava, "ali ovo je vrijeme kada treba pokazati solidarnost“.

Podsjeća da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se svi zaposleni odreknu jedne dnevnice u korist poplavljenih područja.

''Naš račun i prikupljena sredstva su transparentna i pozivam one koji to nisu uradili da to urade i da nekako savladaju inat u sebi i da pobijedi solidarnost'', kazao je Špirić.

Reprezentativni sindikat državnih, policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH reagirao je jučer povodom informacija o namjeri Vijeća ministara BiH da donese odluku o ukidanju regresa zaposlenim u institucijama BiH za tekuću godinu radi preusmjeravanja novčanih sredstava za pomoć područjima pogođenim prirodnim nepogodama.

Reprezentativni sindikat ističe da su zaposleni u institucijama angažirani od prvog dana na pomaganju unesrećenom stanovništvu.

''Državni, policijski službenici i zaposlenici u institucijama BiH od prvog dana prirodnih nepogoda aktivno učestvuju u organizaciji pomoći ugroženom stanovništvu kako kroz dobrovoljne radne akcije na terenu, tako i kroz prikupljanje financijske pomoći i dostavljanje materijalne pomoći do ugroženih mjesta'', navodi ovaj sindikat u dopisu upućenom predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini.

Prvenstveno ističu aktivnosti djelatnika Ministarstva obrane BiH i pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i djelatnika Ministarstva sigurnosti BiH, koji su od prvog dana prisutni na terenu, kao i drugih institucija na razini BiH.

Sve sindikalne organizacije u sastavu Reprezentativnog sindikata, kako se dodaje, odgovorile su na zahtjeve za dodjelu novčane pomoći članovima sindikata koji su ugroženi poplavama i pojavom klizišta.

''Također, Reprezentativni sindikat je apelirao na članstvo da se odreknu jedne dnevnice za ugrožena područja, što je značajan broj zaposlenih i učinio, te će i dalje biti uključen u aktivnosti pružanja pomoći i financijske podrške ugroženom stanovništvu'', navode između ostalog iz tog sindikata.

Na osnovu svega navedenog, smatraju neosnovanom namjeru za donošenje odluke o ukidanju regresa koji je smanjenjem plaće već revidiran.

Kopirati
Drag cursor here to close