Investicije

Regija: Ove godine otvaranje osam novih aerodroma

Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2016. u 08:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regija će ove godine postati bogatija za mnogo infrastrukturnih objekata u zračnom prijevozu. Po svemu, ipak, prednjači Hrvatska. Do kraja godine u promet će biti puštena nova zračna luka Zagreb, kapaciteta pet milijuna putnika, što je investicija vrijedna više od 330 milijuna eura.

Ali, ove godine bi trebali početi radovi i na aerodromu na Rabu. Iako je riječ o realativno malom otoku u sjevernom Jadranu, najavljuje se da bi taj aerodrom trebao imati kapacitet od 200.000 putnika godišnje, što je na nivou Rijeke. U aerodrom na Rabu planirano je ulaganje do 60 milijuna eura, prenosi B92.

I dok Hrvatska već ima primat u zračnoj infrastrukturi s ukupno devet operativnih aerodroma - sedam međunarodnih, Aerodrom Brač i Mali Lošinj, regija dosta zaostaje.

Slovenija ima dva ozbiljna uzletišta, BiH u Sarajevu i Mostaru (postoje uzletišta u Banja Luci i Tuzli), a Srbija zapravo samo Beograd, iako se svako malo pokušava revitalizirati i Niš, a zanimljiv projekat je napravljen i u Kraljevu.

Crna Gora ima turističku zračnu luku u Tivtu i poslovnu u Podgorici. Makedonija je oba aerodroma, Skoplje i Ohrid, dala u koncesiju turskom operateru TAV-u.

Zanimljivo je da sve te zemlje planiraju ove godine početi nove investicije. Bosna i Hercegovina planira napraviti aerodrom u Bihaću, Srbija u Novom Sadu i Užicu, Makedonija u Štipu, a Crna Gora u Nikšiću.

Kako procjenjuje portal Ex-Yu Aviation News, projekat u BiH bit će opterećen hipotekom neuspjeha aerodroma u Trebinju, u koju je uložen milijunski iznos u izradu dokumentacije i konsultantske usluge, a godinama se nije krenulo s mrtve točke.

Lokalne vlasti Bihaća planiraju uložiti milijun eura u projekt, a očekuje se novac i od županijskih i državnih vlasti. Većinu novca ipak bi trebalo da osigura strateški partner. Govori se da bi to trebao biti investitor iz Turske, piše B92.

Pokrajinska vlada Vojvodine željela bi postojeće sportsko-poljoprivredno uzletište u Novom Sadu pretvoriti u komercijalni aerodrom koji bi služio, primarno, za čarter, teretne i niskobudžetne letove. No, kako je lokacija samo sedamdesetak kilometara udaljena od beogradskog aerodroma 'Nikola Tesla', postavlja se pitanje njegove prave svrsishodnosti.

Srbija planira primarno revitalizirati, uglavnom za istu svrhu kao i u Novom Sadu, uzletište u Užicu koje je, zbog tadašnje vojne namjene, teško stradalo u udarima snaga NATO-a 1999. godine. Procjenjuje se da će za to trebati 19 milijuna eura, a obnova bi mogla biti završena ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close