Kontroverzan potez

Razmontirat će povijesni most kako bi mogla proći jahta Jeffa Bezosa

Ovaj potez je kontroverzan jer čelični most ima dugu povijest.
Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2022. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rotterdam je potvrdio da će razmontirati povijesni most kako bi superjahta izgrađena za osnivača Amazona Jeffa Bezosa mogla proći, piše BBC.

Rekordnu luksuznu jahtu gradi nizozemska tvrtka Oceanco, a plovilo je dugo 127 metara i previsoko je da bi moglo proći kroz most Koningshaven.

Glasnogovornik gradonačelnika potvrdio je plan novinarima, a g. Bezos je trebao platiti račun preko Oceanca.

U nizozemskim medijima u utorak su se pojavili izvještaji da će srednji dio nizozemskog gradskog mosta, lokalno poznat kao De Hef, biti privremeno uklonjen kako bi se omogućio plovidbu jahti visokoj 40 metara.

  / Jahta Jeffa Bezosa

Ovaj potez je kontroverzan jer čelični most ima dugu povijest, a sada je nacionalni spomenik. Prethodno je prošao kroz veliku obnovu zbog čega je bio van pogona od 2014. do 2017., kada su dužnosnici rekli da se više neće rastavljati.

Novinska agencija AFP citirala je ured gradonačelnika koji je rekao kako su radna mjesta stvorena izgradnjom plovila potaknula ovaj plan i obećao da će most biti obnovljen u sadašnjem obliku.

"To je jedini put do mora", dodao je glasnogovornik gradonačelnika.

Voditelj projekta lokalne uprave Rotterdama Marcel Walravens, rekao je da ne bi bilo praktično dovršiti izgradnju jahte negdje drugdje.

Za web stranicu Rijnmonda rekao je da je projekt "vrlo važan" s ekonomske perspektive i naveo ugled Rotterdama kao "pomorske prijestolnice Europe".

"Brodogradnja i djelatnost u tom sektoru važan su stup općine", rekao je.

G. Walravens je za lokalne novine rekao da će se projekt vjerojatno dogoditi na ljeto, a dužnosnici se nadaju da će se dio moći ukloniti i zamijeniti u roku od nekoliko tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close