Zaduženja

Rast nekvalitetnih kredita u BiH

Gospodarstvo / Flash | 06. 10. 2014. u 08:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je kako je u BiH posljednjih godina prisutan trend rasta nekvalitetnih kredita, ali da je njihova razina u usporedbi sa zemljama okruženja nešto niža.

Kozarić je Nezavisnim novinama potvrdio kako je na kraju drugog tromjesečja ove godine odnos nekvalitetnih prema ukupnim kreditima na razini bankarskog sektora bio 15,47 posto.

Dodao je kako je posebno izražen trend rasta nekvalitetnih kredita u sektoru pravnih lica koji iznosi 19,42 posto na kraju drugog kvartala i to u industrijama koje su u najvećoj mjeri vezane za domaću tražnju, poput građevinarstva, industrijske proizvodnje i trgovine.

Naglasio je kako je trend rasta nekvalitetnih kredita u sektoru stanovništva zaustavljen i da od prvog kvartala prošle godine ima blago silazni trend s razine od 11,6 posto na kraju prvog kvartala prošle godine na 10,6 posto na kraju drugog kvartala ove godine.

Kozarić je u intervjuu banjalučkim novinama rekao kako su slaba ekonomska i kreditna aktivnost u BiH u posljednje dvije godine, kao i relativno visok udio nekvalitetnih u ukupnim kreditima na razini sustava, nametnuli potrebu za iznalaženjem sustavnog rješenja pitanja nekvalitetnih kredita i da su domaće institucije krenule u smjeru izrade sveobuhvatnog okvira za rješavanje pitanja nekvalitetnih kredita.

Kopirati
Drag cursor here to close