Zastupnički dom

Rasprava o MMF-u: Kredit dogovoren u kafani vraćat će se 10 godina

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2016. u 09:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević prezentirala je zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH predloženo zaduženje Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iznos zaduženja je do 295.361.333,00 SDR (Posebna prava vučenja) ili 720.224.000,00 KM, što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

''Rok otplate ovog kredita je 10 godina. Sredstva kredita će se doznačiti proračunu Federacije BiH u razdoblju od tri godine u tranšama'', kazala je Milićević.

Svaka tranša, istaknula je, bit će utvrđena i doznačena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa, putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja.

''Prvi cilj je intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije'', rekla je Milićević.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

''Prošireni aranžman za BiH će pomoći u provedbi ekonomskih politika i reformi, kao i u ispunjavanju financijskih potreba koje se predviđaju u narednim godinama'', poručila je Milićević zastupnicima.

No, na aranžman je reagirao zastupnik Naše stranke Dennis Gratz rekavši kako se radi o odluvi Vlade Federacije bez suglasnosti Federalnog parlamenta.

"Današnja sjednica Federalnog parlamenta predstavlja farsu. Nakon četiri mjeseca nerada ovog parlamenta, umjesto da nadoknadimo propuštene sjednice, danas smo zasjedali da glasamo o Odluci o prihvaćanju zaduženja Federacije kod MMF-a. S obzirom da je Vlada već ranije preuzela novac, čime je derogirala ustavne ovlasti Federalnog parlamenta, današnja sjednica održana je forme radi. Pred nas je zaduženje došlo kao svršen čin. Mi, zastupnici građana, predstavnici najviše zakonodavne vlasti – nismo imali priliku čak ni raspravljati o iznosu i namjeni kreditnih sredstava", kazao je Gratz.

Dodao je kako je zaduženje dogovoreno u kafani Barka na sastanku Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, čime je poslana jasna poruka da po njihovom mišljenju kafana Barka ima veću institucionalnu moć od Zastupničkog doma Parlamenta.

''Tek kad je izvršen transfer novca obavljen je sadržaj Pisma namjere. Znači Vlada se već bila zadužila, i tek kad je to učinila, obznanila je razloge i namjeru utroška sredstava. Građani, javnost i Parlament mogu da raspravljaju samo o onom što je već učinjeno – što je suprotno od demokratske prakse, gdje bi trebalo biti obratno: prvo da vidimo o čemu se radi, pa da odlučujemo'', dodao je Gratz.

Naveo je kako je iz Pisma namjere jasno da ni ovaj aranžman s MMF-om neće biti iskorišten u razvojne projekte, koji bi probudili našu ekonomiju, ''već će se novci koristiti za financiranje glomazne administracije, stranačkih poslušnika u državnom sektoru, te na krpljenje socijalnih fondova''.

''A iskustvo jasno govori da države koje su se zaduživale ne za razvojne projekte, mogle su i da vrate dugove i ostanu ekonomski suverene. Ova praksa Vlade FBiH gdje se zadužuju u nerazvojne, socijalne svrhe pokazala se kao recept za slamanje ekonomske kičme državama", zaključio je Gratz.

Kopirati
Drag cursor here to close