Revizori

Rasipanje državnog novca

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2016. u 06:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH ima konstantan problem s Javnim poduzećem Željeznice FBiH, no  bez obzira na stalnu podršku ne vide se pomaci na bolje, piše Dnevni list navodeći kak je u izvješću o financijskoj situaciji u Ministarstvu prometa i veza na čijem čelu je Denis Lasić ogroman prostor posvećen upravo Željeznicama i nepravilnostima u postupanju poduzeća, ali i nepravilnostima koje čine vlasti kod ophodnje prema ovom problemu.

U izvješću su se revizori osvrnuli na popravak 14 električnih lokomotiva i spor s hrvatskim Končarom, realizaciju projekta Nabava vagona nagibne tehnike Talgo, projekt obnove željeznica itd. Ovi projekt vrijedni su nekoliko stotina milijuna maraka, a njihovom završetku ne nazire se kraj.

Federalni revizori navode kako je Ministarstvo u prošloj godini Željeznicama doznačilo sredstva za financiranje održavanja željezničke infrastrukture (19.240.000 KM) i sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog, putničkog i kombiniranog prometa (2.100.000 KM) bez zaključenog godišnjeg ugovora i Plana poslovanja koji je trebao odobriti Parlament FBiH.

Navode i kako Željeznice iz godine u godinu predlažu nerealne planove, zbog čega se isti i ne usvajaju od strane nadležnih organa i institucija. Obzirom na ovako sačinjene planove ne zaključuju se pravovremeno ugovori za financiranje održavanja željezničke infrastrukture i sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa.

Pored evidentnog problema sa Željeznicama revizori Ministarstvu prigovaraju i to što nije izvršen nadzor nad namjenskim korištenjem dodijeljenih sredstava na ime ''Subvencija javnim poduzećima'' koje se financiraju iz tekućih transfera u iznosu 1.070.565 KM sukladno potpisanom ugovoru između Ministarstva i JP B&H Airlines Sarajevo.

Navode i to da nadzor nad implementacijom razvojno – investicijskih projekata iz Aneksa Proračuna FBiH za 2015. godinu u nadležnosti Ministarstva u vrijednosti od 127.106.341 KM nije izvršen sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna FBiH za 2015. godinu.

Troškovi i rasipanje državnog novca prigovoreni su i Lasićevom ministarstvu, a posebno je skrenuta pozornost na trošak koji se tiče ugovora o djelu u iznosu od 73.959 KM koji su zaključivani za poslove koji su u nadležnosti Ministarstva i koji su utvrđeni Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Skrenuta je pozornost i na neutrošena sredstva FBiH koja se nalaze na posebnom namjenskom računu u okviru JRT-a FBiH i na posebnom računu JP Ceste FBiH odakle se vrši plaćanje obveza prema izvođačima radova. Ista su na kraju iznosila 5.700.379 KM.

Iako je konstatirano da postoji zastoj prilikom realizacije određenih projekata, u izvješću koji je od strane ministarstva predstavljen Vladi FBiH nisu konstatirani problemi u implementaciji projekata, niti su dati prijedlozi mjera za prevazilaženje nastalih problema, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close