Kovačević

Radovi na GP Gorica pri kraju, priprema se projektna dokumentacija za GP Svilaj

Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2016. u 10:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na izgradnji graničnog prijelaza Gorica, za koje je utrošeno 1,6 milijuna KM, u završnoj su fazi, dok su za granični prijelaz Svilaj, koji se nalazi na trasi auto-puta Koridora pet C na sjeveru BiH, okončani poslovi eksproprijacije zemljišta i slijedi izrada projektne dokumentacije - potvrdio je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević.

Za izgradnju Graničnog prijelaza u Svilaju, UNO zasad ima na raspolaganju oko šest milijuna KM. Radovi na graničnom prijelazu Ivanjica, vrijedni oko dva milijuna KM, nakon kašnjenja zbog problema oko eksproprijacije zemljišta, trebali bi također početi u ovoj godini, napominje Kovačević.

‘’ Već je završena izgradnja prve faze prijelaza i carinskog terminala Bosanska Gradiška koja je koštala 8,4 milijuna KM. U tijeku je priprema za drugu fazu koja je ujedno i završna i koja će koštati 15 milijuna KM ‘’, precizira načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Izgradnjom novog graničnog prijelaza i carinskog terminala u Gradišci, UIO BiH će postojeću carinsku ispostavu, koja se nalazi u centru Gradiške, preseliti na novu lokaciju na trasi auto-puta Banja Luka – Gradiška.

‘’To će u mnogome rasteretiti samu Bosansku Gradišku, jer neće biti potrebe da centar grada bude konstantno blokiran brojnim kamionama koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, jer će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada. Onog trenutka kada bude završen i pušten u promet i novi most preko rijeke Save, kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad’’, napominje on.

Granični prijelaz se trenutno nalazi u samom centru Bosanske Gradiške i stvaraju se ogromne gužve posebno zbog činjenice da je to jedini prijelaz na sjeveru BiH koji ima status BIP-a, tj. prijelaza sa svim potrebnim inspekcijskim kontrolama za promet svih vrsta roba, uključujući i robe životinjskog i biljnog porijekla.

Kovačević podsjeća da je granični prijelaz Bijača u potpunosti završen i svečano je obilježeno njegovo puštanje u rad početkom ove godine. U prvoj i drugoj fazi izgradnja je koštala osam milijuna KM (financirano iz proračuna) i te faze su završene, a prijelaz je počeo raditi prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Treću i završnu fazu financirala je EU kroz IPA fondove u iznosu od 5,5 milijuna. UNO je u svom planu za period 2017-2019. predvidila i izgradnju još nekih graničnih prijelaza. Kad su u pitanju granica BiH s Republikom Srbijom, planirana je izgradnja graničnog prijelaza Bratunac (zajednička lokacija za Srbijom), a koja će koštati oko 12 milijuna KM.

Planirani su i radovi na prijelazu Uvac, za šta je neophodno pola milijuna KM, zatim graničnog prijelaza Vardište sa Srbijom. U periodu 2017-2019., planirana je izgradnja graničnog prijelaza Užljebić, a njegova vrijednost je oko 700.000 KM.

Za izgradnju graničnog prijelaza Čepikuće UNO je planirala 0,3 milijuna KM, a za izgradnju prijelaza Orahov planirano je 0,2 milijuna KM. U naredne dvije godine planirana je izgradnja dva prijelaza BiH s Crnom Gorom i to Hum čija je vrijednost 1,2 milijuna KM i Deleuša u iznosu od pola milijuna KM.

‘’Sve ovo će se realizirati ukoliko UNO kroz svoje proračune u periodu 2017-2019. bude dobila potrebna sredstva za pomenuta kapitalna ulaganja’’, naglasio je Kovačević. Od 89 graničnih prijelaza koliko ih trenutno ima Bosna i Hercegovina, na njih 53 nalaze se i službenici UNO BiH zajedno s kolegama iz Granične policije BiH.

Na ostalim prijelazima nalaze se samo pripadnici Granične policije BiH, jer se radi o pograničnim graničnim prijelazima gdje nije dozvoljen međunarodni promet putnika i roba, već samo pogranični promet.

UNO BiH dobila je u nadležnost održavanje graničnih prijelaza i u procesu popunjavanja je novoformirani Odsjek za upravljanje i održavanje objekata UNO i graničnih prijelaza, u kojem je predviđeno da radi nešto više od 40 zaposlenih, koji bi održavali sve objekte.

‘’Neophodno je da se kroz proračun UNO za svaku godinu osiguraju sredstva kako bi se svi granični prijelazi mogli dovesti u stanje da zadovoljavaju sve minimalne standarde za svoje funkcioniranje’’, zaključio je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close