Lakić razriješena

Radomir Božić vraćen na mjesto viceguvernera Centralne banke BiH

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2017. u 10:45 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milica Lakić razriješena je dužnosti viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, jer je njezin prethodnik Radomir Božić, odlukom Suda BiH, vraćen na ovu poziciju, doznaje banjalučki poslovni portal Capital.

Lakićeva je tako ponovno imenovana na funkciju direktora Glavne banke Republike Srpske koju je obavljala prije imenovanja za vicegurnera.

Nakon ovih turbulencija, kolateralna šteta, čini se, ostala je Dijana Grahovac, koja je na čelu Glavne banke RS bila od siječnja.

Iz Centralne banke BiH potvrdili su za Capital ovu informaciju, ističući da je sud usvojio Božićevu žalbu i vratio ga na mjesto viceguvernera, ali je drugi dio tužbe o isplati svih plaća dok nije bio na toj poziciji, vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno razmatranje.

''Prema pravosnažnom dijelu presude, Centralna banka je Radomiru Božiću uspostavila radno-pravni odnos u skladu s odlukom o imenovanju 2013. godine. Odgovor o visini eventualne naknade koju bi CB BiH mogla da bude dužna da mu isplati ne možemo dati zbog vođenja ponovnog postupka'', istaknuli su iz CB BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, plaća viceguvernera iznosi 11.000 KM, a s obzirom na to da je Božić ostao u Centralnoj banci na drugoj poziciji, banka bi mu mogla dugovati upravo tu razliku, koja iznosi nekoliko desetina tisuća konvertibilnih maraka.

Informaciju da je ponovno viceguverner CB BiH za Capital je potvrdio i Božić, ističući da je na ovo mjesto vraćen 16. lipnja.

Upravni odbor Centralne banke BiH polovinom veljače prošle godine, na inicijativu dva člana, razriješio ga je ove dužnosti. Tada je navedeno da je svojim radom nanio štetu toj instituciji, a nekoliko dana kasnije dobio je i otkaz.

Božić je tada uložio žalbu Sudu BiH i vraćen je na rad u Centralnu banku BiH do okončanja postupka, ali ne na poziciju viceguvernera. Božiću mandat ističe u kolovozu.

Kopirati
Drag cursor here to close