Tuzla

Radnici TTU: Nema ulaska u tvornicu; Vlada: Stečaj je jedino rješenje

Gospodarstvo / Flash | 07. 08. 2015. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Tuzlanske županije ostaje pri stavu da je stečajni postupak jedino rješenje za Tvornicu transportnih uređaja (TTU) Tuzla. Rezime je to današnjeg sastanka izaslanstva Vlade TŽ u čijem sastavu su bili ministar financija Jakub Suljkanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar unutarnjih poslova Husein Topčagić s predstavnicima radnika TTU.

Sastanak je uslijedio nakon što su radnici TTU-a mirnim okupljanjem željeli skrenuti pažnju na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze.

Radnici su na današnjem sastanku iskazali strah o tome kako će biti premošten period koji prethodi stečaju i hoće li u poslovima koji slijede biti angažirani svi uposlenici.

Resorni ministar Mićanović informirao je radnike o detaljima u vezi sa stečajnim restrukturiranjem napominjući da će od stanja na tržištu zavisiti koliko će radnika biti uposleno. Uvezivanje radnog staža, prema riječima ministra Mićanovića, nikad nije bilo dovedeno u pitanje i ono će biti urađeno sukcesivno u korist radnika.

Na neophodnost pokretanja stečaja u ovoj tvornici, kao jedinog načina za otvaranje računa i omogućavanje daljeg poslovanja, ukazao je i ministar Topčagić napominjući da Vlada TŽ nudi rješenje, a to je stečaj za pokretanje proizvodnje, a ne za likvidaciju poduzeća.

Dopremijer Suljkanović istaknuo je da se svi ostali problemi u TTU-u mogu rješavati kroz stečajni postupak jer poduzeće nije financijski opterećeno.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da resorni ministar organizira sastanak na kojem će još jednom sa menadžmentom TTU-a pokušati riješiti pitanja angažmana radnika u poslovima koji bi trebali biti zaključeni u narednom periodu, priopćeno je iz Vlade TŽ.Sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi radnika Tvornice transportnih uređenja (TTU) Tuzla, a to su njihovo materijalno i socijalno zbrinjavanje i uvezivanje radnog staža, nećemo dozvoliti ulazak stečajnog upravnika u TTU - poručili su danas iz sindikata ove firme.

Podsjećamo, radnici su se danas ponovo okupili pred zgradom Vlade Tuzlanske županije, a sindikalne predstavnike ove firme primio je ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, s kojim su razgovarali o problemima i zahtjevima radnika TTU-a.

''Radnici TTU-a danas su pregovarali s predstavnicima Vlade, da nam osigura da živimo od rada'', kazao je predsjednik sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić. Navodi da radnici, s obzirom na to da u Vladi konstantno govore o stečaju ove firme, žele prije svega adekvatno zbrinjavanje.

Terzić ocjenjuje da sastanak s resornim ministrom nije donio nikakve pomake i da se svih ovih mjeseci ponavlja ista priča, a "niko ne misli kako će radnici i od čega živjeti".

Kopirati
Drag cursor here to close