Jednokratna pomoć

Radnici Livnice obustavili štrajk glađu

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2016. u 16:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH danas je ponovo posjetilo Livnicu čelika Tuzla, čiji su radnici nakon uplaćene jednokratne pomoći u petak zamrznuli štrajk glađu, koji je trajao 18 dana.

Na sastanku kojem su prisustvovali savjetnici federalnog premijera, resorni ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, kao i radnici Livnice čelika Tuzla zaključeno je da radnici Livnice čelika Tuzla imaju pravo na jednak radno-pravno status kao i radnici firme Bosnia Valves.

Donesen je i zaključak da će prilikom postupka uvezivanja radnog staža radnicima, radni staž biti uvezan i radnicima Livnice čelika Tuzla, i radnicima firme koju je Livnica formirala –Bosnia Valves u skladu sa važećim zakonskim propisima.

''Ono što smo govorili radnicima sve vrijeme, danas je i njima jasnije'', kazao je nakon sastanka ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Srđan Mićanović.

Ono što su predstavnici Federalne vlade potvrdili radnicima je da će se na listi poduzeća, gdje se nalazila Livnica čelika Tuzla biti povlaka Bosnia Valves i samim tim će biti riješeno pitanje nedoumice radnika, dodaje Mićanović.

Kaka se to uradi, onda se može primijeniti budući Zakon o uvezivanju radnog staža, kao i njihova potraživanja prema mirovinskom fondu, navodi on.

Prema njegovim riječima bit će užurban proces stečaja firme Bosnia Valves, tako da će radnici biti upućeni na Zavod za zapošljavanje gdje će ostvarivati svoja zakonom stečena prava.

Naglasio je da je danas u prisutnosti predstavnika federalne vlasti predočen i plan oživljavanja Livnice čelika Tuzla, kroz stečaj, dodavši da se očekuje da se stečaj firme Bosnia Valves ubrzo otvori. Najavio je da je moguće pokretanje proizvodnje kroz stečajnu masu.

Potraživanja koja su priznata kroz stečaj iznose više od 13 milijuna KM.

''Današnjim sastankom je razriješeno sve, od ovog trenutka je štrajk izvan snage, nije zaleđen, već obustavljen i nema razloga više razloga za štrajk '', kazao je radnik Livnice čelika Zijad Pirić.

Dodao je da su razgovori o pokretanju proizvodnje bili konkretni i ocijenio da se vidi ozbiljnost federalne vlade, pod čijom "ingerencijom će se raditi na pokretanju proizvodnje i investiranju u pokretanje proizvodnje, nabavljanje novih energetskih i proizvodnih postrojenja, čime bi bio riješen problem Livnice".

Kopirati
Drag cursor here to close