mirni prosvjed

Radnici 'Krivaje' prekinuli prosvjed

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2015. u 18:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon okončanog mirnog prosvjeda radnika poduzeća "Krivaja Mobel", koji su danas od podneva blokirali prometnu petlju na magistralnom putu M-17 u Žepču, promet je na ovoj važnoj putnoj komunikaciji ponovno uspostavljen.

Radnici su, njih oko tri stotine, odustali od prosvjeda nakon petosatne blokade i deblokirali magistralni put M-17, jer im je obećano da će narednog tjedna imati sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, koji će doći u posjetu radnicima poduzeća "Krivaja Mobel" i Zavidovićima.

Svi strojevi su u "Krivaja Mobel" prije tri dana ugašene i radnici zahtijevaju plaće, ali i ukazuju na nepoštivanje ugovora od novih vlasnika poduzeća.

"Mi više ne tražimo zarađene plaće, obzirom da nemamo od koga tražiti, već da imamo partnera za dogovore. Tražimo od federalne Vlade, koja je supotpisnik kupoprodajnog ugovora s ortačkom grupom, da u skladu sa zakonom ugovor se raskine, jer je situacija alarmantna", ističu čelnici sindikalne organizacije ovog poduzeća.

O situaciji u ovom poduzeću oglasila se priopćenjem i Federalna vlada u kojem ističu da je prodaja stečajne imovine IP "Krivaja" prodana kroz sudski postupak, iz kojeg je nastala "Krivaja Mobel" d.o.o. Zavidovići.

"Federalna vlada nije ovlaštena, niti se može miješati u sudski postupak. Kupoprodajni ugovor zaključili su IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju, a potpisao ga stečajni upravnik Hamdija Muratović i Ortačka grupa. Vlada FBiH u prošlom mandatu je sa Sindikatom IP "Krivaja" i Ortačkom grupom zaključila ugovor o reguliranju obaveza prema PIO za uvezivanje radnog staža radnika počev od 1.1.2004. do 31.12.2014. godine. Aktualna vlada će nastaviti izmirivati preuzete obaveze u skladu s ovim ugovorom. Od vlasnika "Krivaje Mobel" zatraženo je da se izjasni o prijedlogu za moguće rješenje problema, ali do danas takav prijedlog nije dostavljen Federalnoj vladi ", ističe se u ovom priopćenju.

Tijekom blokade prometa na magistralnom putu policija je sve putničke automobile preusmjeravala na nekoliko alternativnih pravaca, a teretna vozila su ostajala u koloni, koja se formirala u dužini od nekoliko kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close