Nakon 4 mjeseca

Radnici ''Kosmosa'' ne odustaju: Direktoru zabranili ulazak u tvrtku

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2015. u 11:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici banjalučkog "Kosmosa“, koji su u štrajku još od prosinca prošle godine, i danas su prosvjedovali u Banja Luci tražeći isplatu plaća.

Prethodno su samoinicijativno zabranili direktoru Draganu Iliću ulaz u tvrtku.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Kosmosa“ Željko Nikolić kaže da je nakon toga direktor otišao u Vladu, a na razgovor su zatim pozvani i predstavnici drugog sindikata „Kosmosa“, čiji članovi nisu u štrajku.

Nikolić tvrdi da taj drugi sindikat sa 20-ak članova ne može očuvati proizvodnju u poduzeću, već samo „nesposobnu upravu“.

Ilića radnici optužuju da nije u stanju voditi „Kosmos" te da oni koji su u štrajku ne pripadaju manjinskom, već većinskom sindikatu.

Zahtjevi su im isti – isplata dvije od 15 plaća koje im se duguju, te da se istraže malverzacije u vezi transfera novca u “Kosmosu” od poslova koje su uradili za inostrane partnere.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Kosmosa“ Željko Nikolić potvrdio je i danas u izjavi novinarima da ih nitko nije pozvao na razgovore s predstavnicima Vlade RS-a, koja je većinski vlasnik ovog 'posrnulog' poduzeća.

Nadležnim u Vladi RS-a su poručili da hoće raditi, ali ne bez plaća.

Radnici su uz zvižduke i izraze negodavanja te uz brojne transparente i danas bili u prosvjednoj šetnji od firme do Trga Krajine, a zatim i do Parka “Dr. Mladen Stojanović”.

Već mjesecima oni traže isplatu plaća od prosinca 2013., dnevnica, isplatu dijela plaće za travanj, svibanj i lipanj 2011., lipanj 2012., uplatu doprinosa za mirovinsko osiguranje za posljednjih sedam godina te uplatu zdravstvenog osiguranja.

Kopirati
Drag cursor here to close