život stane u 300.000 KM

Radnici gladuju, vlada šuti

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2016. u 13:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši radnici Konjuha već osmi dan štrajkaju glađu u nadi da će netko riješiti njihov problem i osigurati im uvjete za odlazak u mirovinu. Radnici, njih dvadesetak, od jučer su prestali uzimati i vodu, a sve što unose u svoj organizam su vitaminske tablete, objavio je BHT.

Zdravstveno stanje s pogoršava iz dana u dan, ali to ne sprječava bivše radnike ove živiničke firme da istraju u nastojanjima da ostvare svoje zakonom zajamčeno pravo.

Štrajkači se nadaju da će sjednica Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je zakazana za utorak, donijeti neke pomake i da će zakonodavna vlast ponuditi neka rješenja za 52 bivša uposlenika Konjuha.

Inače, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Abdulah Zukić sastao se s predstavnicima uprave i radnika Fabr te još jednom ponovio da jamstvo za kredit treba dati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Budući da je 'Konjuh' privatno poduzeće u nadležnosti Federalne vlade, odnosno resornog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prema riječima ministra Zukića, radnici i menadžment garanciju za kredit u iznosu od 300.000 KM moraju tražiti od njih.

Vlada Tuzlanskog kantona već je u rješavanje problema umirovljenja 52 radnika uključila sve aktere, poput Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i Porezne uprave, kako bi kompletirali nepotpunu dokumentaciju radnika, dodao je ministar.

Pored toga, Vlada TK već je obećala da će izdvojiti 18.000 KM kojim će biti podmireni doprinosi za nezaposlenost. Osim toga što je riječ o kompaniji u privatnom vlasništvu cilj i namjera Vlade TK bili su da tvornica namještaja Konjuh ponovo ''stane na noge'' što je pokazala javnom podrškom strateškom partneru te bila glavni zagovarač da se tvornici odobri proces financijske konsolidacije.

Kopirati
Drag cursor here to close