Banja Luka

Radnici blokirali prugu i nastavljaju štrajk glađu

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 17:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest radnika Željeznica RS-a nastavlja štrajk glađu, a prugu u Banjoj Luci pod blakadom već četiri sata drži oko 100 radnika tog poduzeća.

Uprava Željenica RS-a je danas isplatila naknade za po dva topla obroka i prijevoz, ali predsjednik Sindikata prometno-transportne djelatnosti Zlatko Marin ističe da oni traže isplatu plaće za veljaču, što je uvjet da prekinu štrajk glađu.

''Prvi naš zahtjev je bio isplata plaće. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a ne znam za druge kolege, koji su došli samoinicijativno'', rekao je Marin.

Ponovio je da traže isplatu plaće za veljaču sa svim naknadama, jer su i ranije kasnile i nisu uplaćeni doprinosi, dok su iz menadžmenta obećavali uplati sljedeći tjedan.

Marin je rekao da traže da se plaće i ostala materijalna davanja isplaćuju redovno, u skladu s zakonom.

''Radnici su ostali bez sredstava za život. Nemaju novac za odlazak na posao, niti što da jedu'', tvrdi.

Uprava radnicima Željeznica RS-a duguje naknade za 14 toplih obroka i 11 prijevoza, te regres, a plaću za siječanj su dobili 3. ožujka, na dan prosvjeda u Doboju.

Radnici koji drže pod blokadom prugu u Banja Luci tvrde da će tu ostati cijelu noć, bez obzira što blokiraju putnički i teretni promet, jer tvrde da su u lošoj materijalnoj situaciji i da im kasne isplate zaređenog.

Duguju im se i isplate po osnovu sudskih presuda, koje su dobili, jer uprava ni ranije nije uplaćivala naknade uz plaću.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS-a da prekinu štrajk glađu.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturiranja Željeznica RS-a, istaknuo je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom poduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

''Rješenje za Željeznice RS-a je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka,'', kazao je Kasipović novinarima u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close