Elektronski

Radna knjižica u Srbiji postala povijest

Gospodarstvo / Flash | 14. 01. 2016. u 21:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radna knjižica kao dokument ne važi od 1. siječnja u Srbiji, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru i u fondu PIO. Postala je nepotrebna, zastarjela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida, izjavio je pomoćnik ministra za rad Srbije Zoran Lazić.

"Novim izmjenama i dopunama Zakona o radu iz 2014., radna knjižica prestaje važiti od 1. siječnja ove godine", rekao je Lazić i naglasio da je to dobra odluka koja nema nikakvih negativnih posljedica, s obzirom na to da su u međuvremenu svi organi i organizacije uskladili svoje propise sa tim.

"Tako da radni odnosi, doprinosi, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nastavlja da funkcionira na način kako je i predviđeno - prelazimo na elektronsku upravu, tako da su radne knjižice izgubile svoj smisao", podvukao je Lazić.

Napomenuo je da se radna knjižica kao dokument može i dalje u nekim slučajevima koristiti kao dokaz prethodnog perioda, podataka iz same radne knjižice, ali je istaknuo da unošenje novih podataka u nju jednostavno nije više potrebno.

"S obzirom na to da se svi ti podaci mogu naći u elektronskoj formi u centralnom registru, u fondu PIO, tako da je radna knjižica nepotrebna, zastarjela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida", rekao je Lazić, prenosi B92.

Dodao je da više razni organi, organizacije, ne trebaju tražiti radnu knjižicu kao dokaz, jer se dokazi koji su upisani u radnu knjižicu mogu pribaviti putem centralnog registra, fonda PIO, ili putem nekih drugih organa i organizacija koje u elektronskoj formi vode sve te podatke.

Kopirati
Drag cursor here to close