EU

Putnici će dobivati naknadu za propušteni let

Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2016. u 06:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove smjernice za putnike u zračnom prometu u Europskoj uniji donijet će razjašnjenje postojećih pravila i olakšati njihovo provođenje uoči ljetnih praznika, navodi Europska komisija.

Nove smjernice, koje dolaze u vrijeme kada se milijuni Europljana pripremaju za ljetna putovanja, sažimaju postojeću regulativu i objedinjuju sve tekuće prakse, piše Biznis.ba.

Ključne točke za putnike u zračnom prometu su:

Naknada za kašnjenje: pravo na naknadu nakon odgode od tri sata na konačnu destinaciju.

Naknada za propušteni let: pravo na naknadu u slučaju dugog odgađanja dolaska zbog propuštenih povezanih letova.

Izvanredne okolnosti: razne situacije kao što su tehnički kvarovi vezani uz prerani kvar određenih dijelova aviona ili sudara aviona s drugim avionima / uređajima pri čemu avioprijevoznici ne mogu biti izuzeti od plaćanja naknade u slučaju otkazivanja i kašnjenja.

Mjere koje treba poduzeti u izvanrednim okolnostima: pravo na pomoć i njegu za vrijeme izvanrednih događaja, kao što su oblaci pepela iz 2010. godine.

Smjernice se primjenjuju do donošenja i stupanja na snagu novog zakonodavstva o zračnom prometu predloženog od Europske komisije 2013. godine. Cilj ovog prijedloga, koji se još uvijek probija kroz parlament i Vijeće EU-a, je pojasniti određene aspekte trenutne Uredbe i uvesti nova prava putnika kada je to potrebno.

EU legislativa o pravima putnika u zračnom prometu se vidi kao najnaprednija u svijetu, nudeći visok stepen zaštite od nepredviđenih okolnosti za ljude koji putuju avionom u EU i iz EU. Niz presuda Suda pravde Europske unije (CJEU) je, međutim, utjecao na sadržaj i obim zakonodavstva, od kada je stupilo na snagu 2005. godine. Pojašnjenje je bilo potrebno za putnike, avio tvrtke i nacionalna tijela, koja su obavezi da paze na ispravno primjenjivanje pravila na nacionalnom nivou.

Komisija navodi da će smjernice olakšati putovanje zrakom i pomoći zračnim prijevoznicima i njihovim agentima poboljšanje primjene Uredbe.

Kopirati
Drag cursor here to close