... tinta mi se proli

Putin pisao Predsjedništvu BiH: 'Ako Ukrajina ne plati račune, ni vi nećete imati plina'

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2014. u 06:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je pismo liderima europskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojem prijeti da će ta država biti primorana da prekine isporuku plina zbog toga što Ukrajina ne plaća račune", javlja ugledni list Financial Times, a prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Da je pismo stiglo potvrđeno je za NAP i iz izvora u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Putin je pismo poslao na adrese svih država u koje se isporučuje ruski plin putem Ukrajine, i to kako navodi list, u Moldaviji, Rumunjskoj, Turskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, BiH, Grčkoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i Italiji, prenosi NAP.

Putinovo pismo se smatra otvorenom prijetnjom i pritiskom na Europu zbog ukrajinske krize, a koja najavljuje novu plinsku krizu i energetski rat.

Rusija je već u posljednjih nekoliko dana udvostručila cijenu za isporučeni plin Ukrajini, a od ranije postoji spor o navodnim dugovanjima.

Putin se kao predsjednik države koja je vlasnik "Gazproma" izvoznika ovog energenta obratio direktno liderima i zaprijetio potpunom obustavom.

Kopirati
Drag cursor here to close