Autoceste

Pusić: Ako većina javnosti bude protiv monetizacije, to treba respektirati

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2014. u 15:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako je glas javnosti važan, pa ako većina javnosti bude protiv monetizacije autocesta, to treba respektirati, te je potvrdila da su Amerikanci ponudili posredništvo u sporu između Vlade i mađarskog MOL-a, ustvrdivši da je hrvatskoj strani takvo posredništvo prihvatljivo.

"Ako je glas većine protiv, to treba respektirati", rekla je Pusić na konferenciji za novinare komentirajući početak skupljanja potpisa za referendum o zabrani monetizacije autocesta.

Dodala je, međutim, kako je monetizacija ozbiljan projekt koji ima svoje razloge i racionalnosti. Danas s dva dijela autoceste u Hrvatskoj upravljaju druge tvrtke i menadžmenti, a ne hrvatska država, napominje Pusić.

To je, kaže, odluka koju zajednički treba donijeti s koalicijskim partnerima.

Govoreći o sukobu s MOL-om oko Ine, Pusić je potvrdila da je američka strana ponudila posredovanje, a Vladi je pokušaj takvog posredovanja prihvatljiv. "Naš jedini uvjet bio je da se to ni na koji način ne odražava na arbitražne postupke koji su u tijeku", rekla je Pusić.

Riječ je o previše ozbiljnoj temi da bi bilo što riskirali. "Ina i Hrvatska previše su platili zbog malverzacija koje su sudski konstatirane, da bi se s time bilo tko mogao više igrati", poručila je prva potpredsjednica vlade i šefica HNS-a.

Hrvatski ministar gospodarstva i potpredsjednik stranke Ivan Vrdoljak poručio je kako u HNS-u daju sve od sebe da se zaštite nacionalni interesi u energetskom sektoru.

Na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu 24. obljetnice osnivanja HNS-a, Pusić je rekla kako se stranka uvijek iznova mora dokazivati biračima jer se "za HNS ne glasa zbog toga što je to obiteljska tradicija".

(Fena) iš

Kopirati
Drag cursor here to close