Sarajevo

Ptičja gripa otkrivena kod labudova u ''Pionirskoj dolini''

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2017. u 15:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu danas je dijagnostičkom pretragom utvrdila prisutnost virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5, kod dva labuda na području Zoološkog vrta u sklopu RZC "Pionirska dolina".

''U ovom trenutku vrši se laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Najvjerojatnije se ponovo radi o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Europe, međutim, do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju'', kazali su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Tim povodom održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu s predstavnicima nadležnih kantonalnih službi i u ovom trenutku provode se mjere sanacije žarišta u skladu s odredbama legislative na snazi.

Napomenuli su da je, u skladu s dosada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest najvjerojatnije unesena kontaktom s divljim migratornim pticama.

Ured za veterinarstvo BiH ponovo obavještava sve vlasnike peradi da na svojim imanjima pojačaju provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

Nadležna tijela nastavit će s provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close