Upravljanje rizicima

Prva jedinstvena Metodologija izrade mapa opasnosti i rizika od poplava u BiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2016. u 12:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva jedinstvena Metodologija za izradu Mapa opasnosti i Mapa rizika od poplava u BiH, u okviru projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) 'Integriranje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa' prezentirana je tijekom ovog tjedna.

Metodologija kao i same mape koje će se prema njoj izrađivati, predstavljaju jedan od osnovnih alata u upravljanju rizicima od poplava od nivoa entiteta pa do lokalnih zajednica, priopćeno je iz UNDP-a.

Metodologija je usklađena s EU legislativom, ali su istovremeno uzete u obzir postojeće metodologije, ranije izrađene u BiH, kao i specifične okolnosti, te iskustva i izradi mapa iz susjednih zemalja i zemalja EU.

''Ovo je pilot projekt u BiH i može poslužiti kao primjer i osnova za buduće projekte izrade mapa opasnosti i mapa rizika u BiH, a kvaliteta se ogleda u detaljnoj hidrološko-hidrauličnoj analizi sliva rijeke Vrbas, a koja je osnova za izradu mapa opasnosti i mapa rizika, kazao je projektant Zavoda za Vodoprivredu iz Bijeljine Vujadin Blagojević.

Metodologiju je pripremio i prezentirao ekspertni tim iz Zavoda za vodoprivredu d.o.o Bijeljina, Zavoda za vodoprivredu d.d. Sarajevo, Instituta za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' a.d. Beograd i Proning DHI Zagreb.

Prethodno je Metodologija predstavljena agencijama za upravljanje riječnim slivovima u BiH (Agencija za vodno područje rijeke Save i JU 'Vode Srpske') koje su se složile sa predloženim integralnim pristupom i naglasile značaj primjene jedinstvene Metodologije na području BiH, te kako bi se ovaj pristup koristio i za izrade mapa opasnosti i rizika na poplave za druge slivove u BiH, kroz različite projekte koji su već najavljeni kroz Western Balkans Investment Framework (WBIF).

Krajnji korisnici projekta AVP Sava i JU 'Vode Srpske' će, uz mape opasnosti i mape rizika, po završetku aktivnosti dobiti i sve obrađene korištene podatke, geodetske snimke, te izrađene hidrološke i hidrauličke modele.

Korištenjem tih alata upravljanje poplavnim rizikom u BiH će biti značajno poboljšano s krajnjim ciljem smanjenja štetnog utjecaja poplava na najosjetljivije grupe stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close