Robovi

Prosječan radnik u BiH za državu radi 189 dana

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2015. u 13:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječan zaposlenik u BiH, koji ima sreću da radi i ima mjesečna primanja od 1.000 KM, godišnje radi za državu 177 dana, pokazalo je istraživanje Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

"Isti taj zaposleni mora zaraditi 1.611 maraka mjesečno, odnosno izdvojiti mjesečno 629, 28 maraka za državu", izjavila je predstavnica CPI Sarajevo, Mirjana Sirćo, tijekom ulične akcije pod nazivom "Koliko mjesečno plaćate državi?", koju ta fondacija provodi na gradskom šetalištu u Mostaru.

Građanin s prosječnom plaćom u Federaciji BiH od 827 KM, bez ijednog izdržavanog člana obitelji, mjesečno izdvaja za državu kroz doprinose, porez na prihod i PDV 51,88 posto svoje plaće. U kalkulaciju se uzima da je cijela plaća potrošena na robe i usluge na koje plaća PDV. Na ovaj način dolazimo do zaključka da zaposleni građanin u FBiH godišnje radi 189 dana. 

''Cilj ove akcije je upoznati građane s količinom novca kojom se iz njihovih plaća izravno i neizravno pune proračuni različitih razina vlasti. Očekujemo da ćemo na ovaj način zainteresirati građane da aktivnije sudjeluju u pripremi proračuna i nadgledanju trošenja javnih sredstava. Dobro informirani i aktivni građani lakše će odabrati svoje predstavnike na predstojećim izborima'', izjavila je Sirćo. 

Riječ je o akciji tijekom koje se građani mogu upoznati sa stvarnom količinom novca koji na razne načine izdvajaju za izdržavanje države.

"Ovo je samo jedna od niza aktivnosti koju Fondacija od svoga osnivanja 2009. godine provodi na edukaciji građana, kako bi se više zainteresirali za to kako se financira vlast i gdje idu njihova financijska izdvajanja kroz izravne i neizravne poreze", objasnila je Sirćo.

Kopirati
Drag cursor here to close