Katastrofa u Ljubinju

Propala većina od 3,5 milijuna stabljika duhana koje su posađene

Gospodarstvo / Flash | 11. 07. 2014. u 09:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini zasadi duhana u općini Ljubinje usljed oštećenja od biljnih bolesti uništeni su 100 posto, dok su drugi u dobrom stanju.

Štete su prouzrokovane od više bolesti i štetočina, počevši od “bakterijalne plamenjače“ ili „plamca“, „gljivične plamenjače“, a najveće štete su od bolesti „prstenaste nekroze“.

Po procjeni stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i Općine Ljubinje, trenutno je oko 50 posto zaraženih površina, ali se bolest i dalje širi.

Ovakvoj situaciji doprinijelo je više faktora: kišovito vrijeme, izostanak primjene agrotehničkih mjera, a posebno nepravilan plodored i ostavljanje biljnih ostataka preko cijele godine na parceli ili njihovo zaoravanje.

Poljoprivredni proizvođači, koji su ispoštovali preporuke vezane za plodored i primjenu mjera zaštite bilja, nemaju štete na usjevima ili su one u znatno manjem obimu.

Iz resornog ministarstva proizvođačima se savjetuje da vrše redovnu zaštitu od „tripsa“ i „lisnih uši“, kao i zaštitu od „plamenjače“, a da se s parcela koje su zaražene u većoj mjeri duhan počupa, skloni i zapali.

Po izvještaju stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na području Ljubinja u ovoj godini je posađeno oko 3,5 milijuna stabljika duhana ili oko 140 ha sorte „bubalovac“ i „visoki hercegovac“.

Na inicijativu Gospodarske komore regije Banja Luka danas je održan sastanak predstavnika više ministarstava u Vladi i Fabrike duhana Banja Luka - Bulgartabac o temi unapređenja stanja u proizvodnji duhana.

Iskazan je interes za formiranjem interesorne radne grupe za unapređenje primarne proizvodnje duhana te inicirano osnivanje klastera u kojem bi sudjelovali predstavnici stručnih službi resornog ministarstva, Poljoprivrednog instituta RS-a, predstavnici Fabrike duhana Banja Luka, kao i predstavnici primarnih proizvođača.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su također inicirali da Fabrika duhana Banja Luka otkupi sve ovogodišnje količine duhana.

Ta tvornica je u procesu osuvremenjivanja tehnologije proizvodnje koja bi trebala biti puštena u pogon u toku septembra i oktobra, što će omogućiti i novo zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close