na čekanju

Propala kuvajtska investicija u BiH: Što se dogodilo s gradnjom najvećeg outlet centra u regiji?

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2017. u 08:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Ilijaš je u kolovozu 2016. godine potpisala memorandum o suradnji sa kuvajtskom kompanijom Maksab d.o.o. Sarajevo, kojim je dogovorena gradnja najvećeg outlet centar u regiji. Kako je tada najavljivano, gradnja outlet centra bi trebala početi na proljeće 2017. godine.

U naselju Ljubnići na lokaciji prema jezeru Starača, gdje bi se centar trebao nalaziti, na planiranih 57.000 m² prostora, nema nikakvih naznaka da se sa radovima započelo ili da će ih u skorije vrijeme i biti.

Iz Općine su za portal Akta rekli da još uvijek nemaju nikakvih informacija od investitora kada bi se zapravo moglo krenuti sa izgradnjom spomenutog centra. Istu informaciju potvrdili sui iz Zavoda za planiranje razvoja žS.

"Sve što je planirano oko izgradnje outlet centra, Općina treba provesti sa investitorom. Mi od kolovoza mjeseca, kada smo prisustvovali prezentaciji idejnog projekta, nismo dobili nikakvu informaciju vezanu o početku izgradnje", rekli su.

U najveći outlet centar u regiji, kako su ga nazvali, planirano je da bude smješteno 97 trgovinskih objekata koji će uključivati mnoge svjetske brendove po veoma konkurentnim cijenama. U sklopu centra trebala bi biti izgrađena i 63 stambena objekta.

Pristupačna putnu komunikaciju do glavnog grada, položaj između Sarajeva i Zenice, blizina auto-puta i velika frekvencija prometa opredijelila je investitora da izabere Općinu Ilijaš za izgradnju ovog centra, rekao je tada Abdulla Al-Haran, izvršni direktor firme Maksab d.o.o. Sarajevo.

Naglasivši da će po završetku prve faze projekta biti zaposleno 300 radnika, a nakon završetka centra bit će dostupno i do 500 radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close